Βαρύ κατηγορώ κατά της ΡΑΕ εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη διαχείριση στο ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου) μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα» είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΡΑΕ είναι μεν μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη.

Το θέμα επανήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να διευκρινίσει αν επιμένει ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο θέμα, στην περίπτωση που η ΡΑΕ δεν πάρει πίσω μόνη της την απόφαση των αυξήσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα επικαλούμενος δήλωση του εκπροσώπου του αρμόδιου για την ενέργεια Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της.

Ο υπουργός είπε πως «οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες να χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική σε αυτή τη χώρα και δεν είναι δυνατό οι ανεξάρτητες αρχές να υποκαθιστούν τις κυβερνήσεις σε κεντρικές πολιτικές οι οποίες είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση να διαμορφώνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, δηλαδή τις τιμές της ενέργειας που είναι ο πυρήνας, η καρδιά της οικονομίας και της προσπάθειας μας να βγούμε από την κρίση και να έχουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική».

«Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή και δεν είναι δυνατό να υποκαθιστά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα τη λαϊκή εντολή που έχει δοθεί στην κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να κρύβονται ορισμένοι πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από τη ΡΑΕ για να φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να λένε "δεν το κάναμε εμείς. Το κάνανε οι ανεξάρτητες αρχές"».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι ντροπή να παίρνονται αποφάσεις από τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου για αυξήσεις τιμολογίων και να κρατούνται στο συρτάρι επί 2,5 μήνες για να περάσει η προεκλογική περίοδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες εξαπάτησης του Έλληνα πολίτη.

«Εμείς το λέμε με σαφήνεια. Βεβαίως σεβόμαστε την ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή αλλά οι αρμοδιότητες της πρέπει να περιοριστούν στη ρυθμιστική κατεύθυνση της αγοράς και όχι να υποκαθιστά την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση. Γι΄ αυτό θα τροποποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ώστε να αποδίδονται τα του Καίσαρος το Καίσαρι. Και θα το κάνουμε και θα είναι συμβατό με το πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο υπουργός και επανέλαβε:

«Επικοινώνησα με τη ΡΑΕ και τους είπα ότι δεν πρέπει μα προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα αφορούν τα τέλη μεταφοράς, για αυξήσεις, και τους ζήτησα να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων. Αν δεν το κάνουν η κυβέρνηση, αν χρειαστεί και με νομοθετικές ρυθμίσεις, θα παρέμβει προκειμένου να συγκρατηθούν τα τιμολόγια, για να ακυρώσει τις αυξήσεις της ΡΑΕ».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη πως «αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα είχαμε μόνο τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά θα είχαμε αυξήσεις στα τέλη συνδέσεων και άρα φουσκωμένα πάλι τιμολόγια». Το σχέδιό μας είναι να μειώσουμε τις τιμές συνολικά, είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, αλλά θα το επεξεργαστούμε και θα το υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από