Στην επίκληση στοιχείων διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τα οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας κατά 9% και θα δύνανται να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 4% μέσα σε πέντε χρόνια και κατά 10% μακροπρόθεσμα, προχωρεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Η ΕΚΤ σημειώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, καθώς και με αξιόπιστη και προσεκτική εφαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν πιθανές αρνητικές βραχυπρόθεσμές επιπτώσεις για ορισμένες συνιστώσες του ΑΕΠ και να μεγιστοποιήσουν μακροπρόθεσμα τις θετικές επιπτώσεις», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει πως απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση και την τόνωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Νομισματικής Ένωσης.

«Ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι πρώτα απ ‘όλα προς το συμφέρον του ενδιαφερομένου κράτους της ευρωζώνης, ωστόσο διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης στο σύνολό της. Καθιστούν τη ζώνη του ευρώ πιο ευέλικτη και ανθεκτική σε σχέση με μακροοικονομικές διαταραχές και διευκολύνουν την αναδιάρθρωση των οικονομιών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα η ΕΚΤ επικαλείται στοιχεία του ΔΝΤ σύμφωνα με τα οποία οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γεφυρώσει κατά 50% το χάσμα που χώριζε την αγορά προϊόντων και εργασίας της Ελλάδας με την αντίστοιχη της ζώνης του ευρώ ( π.χ. αλλαγές στην αγορά προϊόντων, εργατική νομοθεσία) δύνανται να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 4% σε βάθος πενταετίας και κατά 10% μακροπρόθεσμα.

Η ΕΚΤ επικαλείται και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία οι μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που είχαν εφαρμοσθεί μέχρι τα μέσα του 2013 στις χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας κατά 4,3% στην Πορτογαλία, κατά 5,7% στην Ισπανία, κατά 7% στην Ιταλία και κατά σχεδόν 9% στην Ελλάδα.