Κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014.

Αφορμή η τρισέλιδη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε στη σκιά των σχετικών πληροφοριών μετά από τις πρώτες επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 δεν διαμορφώθηκε στο 1,5%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής αλλά στο 0,3%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει μια «τρύπα» 2,147 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο το 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3,914 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Εάν στην υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, δεν υπολογισθούν τα έσοδα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) ύψους 1,886 δισ. ευρώ, τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2,026 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο για το 2014:

– Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από ΑNFAs και SMPs. Τα έσοδα από ΑNFAs και SMPs εκτιμούνται το 2014 σε 2,419 δισ ευρώ σε δημοσιολογιστική βάση (580 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν στο 2014 και 1,839 δισ. ευρώ εθνικολογιστική προσαρμογή- απαίτηση). Κατά συνέπεια, το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται στο πρωτογενές αποτέλεσμα κατά ΠΟΠ.

– Επίσης στο ΠΟΠ περιλαμβάνεται μόνο μέρος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα 4 κατηγορίες αυτών: gaming licenses (άδειες παιγνίων), telecom licenses (άδειες κινητής τηλεφωνίας), sales of aircrafts (πώληση αεροσκαφών), και extension of the airport concession (παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών). Κατά συνέπεια από το σύνολο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο αποτέλεσμα κατά ESA -2010 ύψους 417 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθούν 298 εκατ. ευρώ κατά ΠΟΠ (θα υπολογισθούν μόνο τα 119 εκατ. ευρώ).

– Υπάρχουν διαφορές στις εθνικολογιστικές προσαρμογές που αφορούν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013. Ειδικότερα για το αποτέλεσμα κατά ESA-2010 λαμβάνονται υπόψη οι εισπράξεις μέχρι και τον Μάϊο του 2014 οι οποίες μεταφέρονται στο έτος 2013. Στο ΠΟΠ μεταφέρονται στο έτος 2013 οι εισπράξεις μόνο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Έτσι, σύμφωνα με το ΠΟΠ στο 2014 υπάρχει βελτίωση κατά 193 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν:

«Η Κυβέρνηση, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών και των non-papers, αρχίζει να «ψελίζει» ότι βρήκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 πολύ χαμηλότερο από το στόχο που είχε τεθεί (1,5% του ΑΕΠ). Συνεπώς, υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ για το οποίο δήθεν ευθύνεται η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η προπαγάνδα όμως έχει και τα όριά της!

»Αναρωτιέται κανείς, πότε το ανακάλυψε αυτό η Κυβέρνηση; 50 ημέρες μετά τις εκλογές; Μα άλλα δεν έλεγε μέχρι χθες; Ή τώρα που τελείωσε το «θέατρο» της διαπραγμάτευσης και η «δημιουργική ασάφεια» δίνει τη θέση της στην ουσιαστική διαπραγμάτευση, αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τα αδιέξοδα των επιλογών της;» διερωτάται η Συγγρού.

«Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν αυτός που σε όλες τις τοποθετήσεις του μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι 1,5% του ΑΕΠ; Πού χρόνος όμως για να ασχοληθεί με το υπουργείο του και να μάθει την πραγματικότητα; Προηγούνται οι πανεπιστημιακές διαλέξεις, οι κοσμοπολίτικες φωτογραφήσεις, οι αμέτρητες συνεντεύξεις…και φυσικά όλα αυτά εκτός Ελλάδας!» τονίζει.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι αυτός που στις τοποθετήσεις του στο Eurogroup έλεγε ότι ο στόχος για το 2015 πρέπει να τεθεί στο ύψος του 2014, δηλαδή να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και το 2015 (αντί για στόχο 3% του ΑΕΠ). Το ξέχασε ή ψάχνει δικαιολογίες για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, με αποκλειστική ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, αφού με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα πίσω στα ελλείμματα;»

ΠΑΣΟΚ: «Ας συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη ότι δεν είναι αντιπολίτευση»

«Η μέθοδος υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος που κάνει την κυβέρνηση να εμφανίζεται χαιρέκακη απέναντι στην προηγούμενη, είναι αυτή που θα βρει μπροστά της στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και τις χρηματοδοτικές ανάγκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει, με αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

»Ανεξάρτητα από την ορθότητα των υπολογισμών, είναι επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει δύο πράγματα:

»Πρώτον, για την εκτέλεση κάθε ετήσιου προϋπολογισμού ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο Δεκέμβριος και οι δύο πρώτοι μήνες του επόμενου έτους που υπολογίζονται δημοσιονομικά στον προηγούμενο. Τι άλλαξε αλήθεια τον Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες; Μήπως άλλαξε κάτι πολιτικά;

»Μήπως άλλαξε κάτι σε σχέση με προσδοκίες για κατάργηση φορολογικών υποχρεώσεων που καλλιέργησε συστηματικά η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση;

»Δεύτερον, η μέθοδος υπολογισμού του Πρωτογενούς Πλεονάσματος που κάνει την κυβέρνηση να εμφανίζεται χαιρέκακη απέναντι στην προηγούμενη, είναι αυτή που θα βρει μπροστά της στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

»Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους η κυβέρνηση των κκ. Τσίπρα / Καμμένου / Βαρουφάκη ότι δεν είναι αντιπολίτευση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά κυβέρνηση με τεράστια ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα. Τώρα και στις προσεχείς εβδομάδες».