Ο υφυπουργός Αθλητισμού, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», έχει στα χέρια του το προσχέδιο του νομοσχεδίου και από χθες συσκέπτεται με τους συνεργάτες του προκειμένου να ολοκληρωθεί η διατύπωση κάθε άρθρου και παραγράφου που θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το τοπίο στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Οι συσκέψεις θα επαναληφθούν σήμερα και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας, στο τέλος της οποίας ο κ. Κοντονής αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή να υπερψηφίσει τα μέτρα που θα φέρουν στον επαγγελματικό αθλητισμό έξι σημαντικές αλλαγές, τα οποία στην πλειονότητά τους θα έχουν άμεση εφαρμογή!
Το μέτρο που δεν θα ισχύει από την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο, αλλά θα αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για να αρχίσουν τα πρωταθλήματα της ερχόμενης σεζόν, είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της παρακολούθησης των θεατών με κάμερες σε όλους τους αγώνες, όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ δεν πρόκειται να αρχίσουν αν δεν λειτουργούν κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο, το σύστημα του οποίου θα συνδεθεί με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταπολεμηθεί ένα σημαντικό μέρος της φοροδιαφυγής στον αθλητισμό. Σε περίπτωση που σε κάποια γήπεδα δεν προλάβουν να τοποθετηθούν τα συστήματα, οι ομάδες που τα χρησιμοποιούν είτε θα πρέπει να δηλώσουν άλλη έδρα είτε δεν θα τους δοθεί άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματα.

Αμεσα ο κ. Κοντονής θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον ψηφιστεί το μίνι νομοσχέδιο από τη Βουλή, να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ για επεισόδια που θα γίνουν στο γήπεδό τους. Ο υφυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να τιμωρεί απευθείας τις ΠΑΕ και τα πρόστιμα που θα επιβάλλει θα εισπράττονται υπέρ της ΓΓΑ!
Ακόμη, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ο υφυπουργός Αθλητισμού θα αποκτήσει τη δυνατότητα αναστολής του πρωταθλήματος επ’ αόριστον, αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα και του επιτρέπει να αναστείλει τη διεξαγωγή αγώνων μόνο για μία αγωνιστική. Επίσης θα ορίζονται με αυστηρότατο τρόπο οι περιπτώσεις που θα διακόπτονται οι αγώνες από τους διαιτητές.
Μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριλαμβάνεται στο μίνι νομοσχέδιο που έρχεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι (υπό τις ευλογίες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας) η πλήρης εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ με εκείνο της UEFA. Ρύθμιση που θα επιφέρει πολλές αλλαγές ακόμη και στις αποφάσεις σε υποθέσεις στημένων αγώνων, για τους οποίους το πειθαρχικό δίκαιο της UEFA προβλέπει ποινές ακόμη κι αν αποδειχθεί εμπλοκή ενός παράγοντα, ενώ της ΕΠΟ απαιτεί αποδεδειγμένη εμπλοκή παράγοντα και τριών ποδοσφαιριστών.
Στο μίνι νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η λειτουργία όλων των δικαιοδοτικών οργάνων με τακτικούς δικαστές που θα κληρώνονται ανά διετία από το Πρωτοδικείο, κάτι που σημαίνει ότι ο χθεσινός επαναδιορισμός των συνταξιούχων δικαστών από την ΕΠΟ θα καταργηθεί σε λίγες ημέρες.
Τέλος, ο κ. Κοντονής και οι συνεργάτες του εξετάζουν ένα ακόμη μέτρο που θα ληφθεί στο πλαίσιο της καταπολέμησης της βίας. Αναζητείται τρόπος ώστε ο υφυπουργός, μαζί με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, να μπορούν να επιβάλλουν (διοικητικά) πρόστιμα σε εκείνους που προκαλούν τη βία διά του Τύπου. Για όλα τα παραπάνω ο κ. Κοντονής είχε χθες ευρεία σύσκεψη με τον αθλητικό εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου και τον αθλητικό αντεισαγγελέα κ. Λαΐνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα κρούσματα βίας και η ανάλυση θεμάτων που αφορούν το μίνι νομοσχέδιο.

Από τη συνάντηση προέκυψε η είδηση ότι εντός Απριλίου θα ολοκληρωθεί το έργο των ανακριτών για τις υποθέσεις που εκκρεμούν και οι οποίες θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΠΟ. Παράλληλα ο κ. Κοντονής επεξεργάζεται τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της ΕΠΟ, δηλαδή της διαδικασίας εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου. Με το ταξίδι του στη Νιόν ο κ. Κοντονής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέσπασε την υπόσχεση του Μισέλ Πλατινί για την παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά καταστατικούς χάρτες άλλων εθνικών ομοσπονδιών.
Συνεργάτες του κ. Κοντονή αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός «Καποδίστρια» στον γεωγραφικό χάρτη της ΕΠΟ, με τη θέσπιση Ενώσεων ανά δήμο και ανά περιφέρεια. Αλλαγή που θα αυξήσει τους εκλέκτορες από τους 50 στους 500.

Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις 30 Απριλίου και μετά τη μελέτη των καταστατικών και την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ομάδας εργασίας (κυβέρνηση, ΕΠΟ, UEFA, FIFA). Εκείνο πάντως που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το υφυπουργείο είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές.