Ζωή με τον θάνατό τους έδωσαν την τελευταία εβδομάδα σε ασθενείς που περίμεναν μόσχευμα τρεις δότες οργάνων.

Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η πρώτη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, με δότρια 59χρονη, η οποία κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου,μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο χειρουργείο αφαίρεσης οργάνων προσήλθε ομάδα ιατρών του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για το ήπαρ και τους νεφρούς και από το Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης για τους κερατοειδείς.

Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε 61χρονο, ο οποίος υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Ο δεύτερος νεφρός δόθηκε σε 57χρονη, που υποβαλλόταν 9 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε 64χρονη, ενώ οι κερατοειδείς σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.

Σε άλλη περίπτωση, στις 5 Μαρτίου, δότρια ήταν 39χρονη, η οποία κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Mediterraneo Hospital», από εγκεφαλική αιμορραγία.

Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε 16χρονη στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,οι νεφροί σε 49χρονη και 33χρονο στον «Ευαγγελισμό»,οι πνεύμονες στο Παλέρμο της Ιταλίας σε 53χρονη και οι κερατοειδείς σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο «Γεννηματάς».

Η τρίτη δωρεά πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου, με δότη 56χρονο, ο οποίος κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος», μετά από εγκεφαλικό οίδημα.

Οι νεφροί του άτυχου άνδρα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε δύο άνδρες, 47 και 53 ετών.