Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντα Χουμάλα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο με το οποία θα αίρεται η 14χρονη απαγόρευση της κατάρριψης ελαφρού τύπου αεροσκαφών που μεταφέρουν ναρκωτικά, παρόλο που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντιτίθεται στη συγκεκριμένη πρακτική.

«Είναι υπό αξιολόγηση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Πέρες, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του οποίου συντάκτης είναι ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο νόμος, που θα πρέπει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει από το Κογκρέσο του Περού, θα επιτρέψει στο στρατό να καταρρίπτει τα άγνωστης προέλευσης αεροσκάφη που πετάνε στον εναέριο χώρο του Περού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται σε αυτήν την πρακτική μετά από το περιστατικό του 2001, όταν ένα μαχητικό του Περού είχε καταρρίψει κατά λάθος ένα αεροπλάνο που μετέφερε ιεραποστόλους, σκοτώνοντας μια Αμερικανίδα και το μωρό της.

Τα τελευταία χρόνια, οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Περού για τη μεταφορά κοκαΐνης, με τη χώρα αυτή να χαρακτηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη ως εκ των κορυφαίων παραγωγών κοκαΐνης στον κόσμο.

Περίπου 150 έως 180 τόνοι κοκαΐνης μεταφέρθηκαν από το Περού με τη χρήση ελαφρών αεροσκαφών το 2013, σύμφωνα με μια εκτίμηση των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών.