Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας και ο υφυπουργός του παραιτήθηκαν τη Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη στοιχείων που καταδεικνύουν ότι παραπλάνησαν το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με πληρωμή ύψους 2 εκατ. ευρώ που είχε κάνει το δημόσιο το 2001 σε έναν γνωστό στις αρχές κακοποιό.

Ο υφυπουργός Φρεντ Τέβεν, ο οποίος ήταν τότε αρχιεισαγγελέας, είχε εγκρίνει την επιστροφή, αφορολόγητου, του ποσού στον Κέες Χέλμαν, έναν έμπορο ναρκωτικών, αφού οι αρχές απέτυχαν να αποδείξουν πως τα χρήματα που είχαν κατασχεθεί από αυτόν αποτελούσαν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.

Οταν η καταβολή των χρημάτων αυτών ήλθε στο φως πέρυσι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιβο Οπστέλτεν είπαν στο κοινοβούλιο ότι τα χρήματα ήταν λιγότερα και υποστήριξαν ότι όλα τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση αυτή έχουν χαθεί.

Οι δυο πολιτικοί, που ανήκουν αμφότεροι στο Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ανέφεραν ότι η αποτυχία τους να βρουν τα έγγραφα κατέστησε τις θέσεις τους αδύνατον να υποστηριχθούν επαρκώς.

Οι παραιτήσεις για την πληρωμή αυτή, η οποία τυπικά δεν ήταν παράνομη, σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Εργατικούς, ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα εντός του μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από