«Πράσινο φως» άναψε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο Δημόσιο.

Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών, το οποίοείχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη, το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ αρχικά την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί τα κεφάλαια αυτά να δοθούν στο Δημόσιο, το πρωί του Σαββάτου ο ESM μπλόκαρε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι τα λεφτά του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Έπειτα από ατελείωτες πιέσεις και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα αργά το απόγευμα κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Εκτιμάται ότι η αλλαγή στάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συνδέεται με την πρόοδο στο χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και οι Ευρωπαίοι άναψαν «πράσινο φως» για τα 555 εκατ. ευρώ.

Μόλις περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στο κράτος τα 555 εκατ. ευρώ.

EFSF: «Δεν έχουμε καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ»

Στο μεταξύ όμως, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε την Τρίτη ότι το Ταμείο δεν έχει καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ, που απομένουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ζητάει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF εξήγησε ότι τα εν λόγω χρήματα δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με δραστηριότητες που αφορούν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, πριν από το 2010, δηλαδή πριν από τα πρώτα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τον ΕFSF προς την Ελλάδα, όπως διευκρίνισαν πηγές του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του EFSF υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2012 και 2014, το EFSF μεταβίβασε 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για χρηματοοικονομική βοήθεια. Τα ομόλογα του EFSF παρασχέθηκαν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στο ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο ΤΧΣ, για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή εξυγίανσης.

Από το ποσό των 48,2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα 37,3 δισ. ευρώ, σε ομόλογα του EFSF. Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ επιστράφηκαν στον EFSF. Στο TXΣ παρέμειναν περίπου 856 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, τα οποία προέρχονται από έσοδα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και από τα προγράμματα εξυγίανσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του EFSF, την περασμένη Παρασκευή το EFSF ενημερώθηκε από το ΤΧΣ ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 555 εκατομμύρια από τα εναπομείναντα στο ΤΧΣ. «Το EFSF δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτό το ποσό, καθώς σχετίζεται με ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκταμίευση των πρώτων δανείων του EFSF προς την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.