Παρελθόν για το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αποτελεί η Sigma Alpha Epsilon (ΣΑΕ), μία από τις μεγαλύτερες αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου τα μέλη της τραγουδούν σκοπό με ρατσιστικούς στίχους.

Στο επίμαχο βίντεο, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και για το οποίο η διοίκηση του Πανεπιστημίου διενεργεί έρευνα, εικονίζονται λευκοί φοιτητές, ντυμένοι επίσημα, να τραγουδούν πάνω σε λεωφορείο τραγούδι κατά των μαύρων. Ενας από αυτούς μάλιστα, ο οποίος φοράει φράκο, υψώνει τη γροθιά του καθώς τραγουδά ενώ δίπλα του μία γυναίκα χειροκροτά.

Το κεντρικό νόημα του «εμβατηρίου» είναι ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ σε Αφροαμερικανούς να μπουν στην Αδελφότητα. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη φοιτητική εφημερίδα The Oklahoma Daily. Η αντίδραση του προέδρου της αδελφότητας Μπραντ Κοέν ήταν άμεση. «Πέραν του ότι έπαθα σοκ και απογοητεύτηκα, κυρίως αισθάνθηκα αηδία από τη σαφή επίδειξη ρατσισμού», δήλωσε ο Κοέν σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι η αδελφότητα θα κλείσει αμέσως.

Το βίντεο ανέβασε την Κυριακή στο YouTube μία ομάδα μαύρων φοιτητών, η Unheard Movement, η οποία αναγνώρισε τα μέλη της Sigma Alpha Epsilon, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει πώς έφθασε στην κατοχή της.

«Στο συγκεκριμένο βίντεο ακούγεται μία γλώσσα προσβλητική, ασεβής και απαράδεκτη», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της η οποία δημοσιεύτηκε παράλληλα με το βίντεο. «Ακόμη και 50 χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στη Σέλμα, στην Αλαπάμπα, έχουμε ακόμη λόγο να κάνουμε πορείες. Ως άνθρωποι έχουμε όντως διανύσει πολύ δρόμο, παρολ’ αυτά έχουμε μπροστά μας κι άλλο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.