Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι απέσυραν τα όπλα τους από τη γραμμή του μετώπου βάσει των όρων των τελευταίων ειρηνευτικών συμφωνιών, μια διαδικασία που είναι δύσκολο να ελέγξουν οι διεθνείς παρατηρητές, παρότι πρόσφατα αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο αριθμός τους.

Η απομάκρυνση των όπλων από τη γραμμή του μετώπου έχει στόχο τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης 50 ως 140 χιλιομέτρων και αναφέρεται ως όρος στις ειρηνευτικές συνθήκες του Μινσκ που υπεγράφησαν στις 12 Φεβρουαρίου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών. Στόχος τους είναι ο τερματισμός της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία που διαρκεί εδώ και σχεδόν έντεκα μήνες και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Οι αντάρτες έδειξαν χθες στους δημοσιογράφους αυτό που παρουσίασαν ως «το τελευταίο στάδιο» της απομάκρυνσης των όπλων τους προς το Σνίζνε, μια πόλη που απέχει 90 χιλιόμετρα από το προπύργιό τους Ντονέτσκ. «Η απομάκρυνση των όπλων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν αξιωματούχος των ανταρτών.

Έξι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ήταν παρόντες στο σημείο δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Σημάδι του πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο απείλησε ότι τα όπλα θα επιστρέψουν στις θέσεις των ανταρτών, αν «το Κίεβο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», οι οποίες εκτός από το στρατιωτικό κομμάτι προβλέπουν και έναν πολιτικό διάλογο για το μέλλον της ανατολικής Ουκρανίας ο οποίος κάθε άλλο παρά έχει αρχίσει.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απομάκρυνση των όπλων των αυτονομιστών από τη γραμμή του μετώπου, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο απάντησε ότι «δεν διαθέτω καμία πληροφορία» σχετικά. «Οι διεθνείς παρατηρητές δεν μας το έχουν επιβεβαιώσει ακόμη», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο Λισένκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες στις τάξεις του ουκρανικού στρατού «για πρώτη φορά εδώ και μήνες».

Επίσης, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τα πυρά των ανταρτών ήταν λιγότερα συχνά το διάστημα αυτό.