Τρεις Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών ένας Γάλλος και ένας Βέλγος, καθώς και δύο πολίτες του Μάλι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε επίθεση που σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαμάκο.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Μαλί τουλάχιστον ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, στο μπαρ La Terrasse, που βρίσκεται σε περιοχή του Μπαμάκο όπου συχνάζουν τουρίστες και άνοιξε πυρ.

Ο Γάλλος σκοτώθηκε στο μπαρ, ενώ οι δύο κάτοικοι του Μάλι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που ο ένοπλος προσπαθούσε να διαφύγει. Ένας Βέλγος σκοτώθηκε όταν μία χειροβομβίδα έπληξε το αυτοκίνητό του που βρισκόταν σε κοντινό δρόμο. Ένας τρίτος Ευρωπαίος (σύμφωνα με πηγή νοσοκομείου και αυτός Βέλγος) σκοτώθηκε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, παρόλο που περιμένουμε διευκρινίσεις» δήλωσε ένας αστυνομικός που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγή σε νοσοκομείο.

Πυροσβέστες εθεάθησαν να βγάζουν από το εστιατόριο ένα φορείο με τη σορό του Γάλλου.

Σε έναν δρόμο δίπλα στο μπαρ του εστιατορίου κείτονταν στο έδαφος οι σοροί ενός αστυνομικού και ενός φύλακα μιας κατοικίας, ενώ λίγο πιο μακριά βρισκόταν η σορός του Βέλγου.

Η γαλλική πρεσβεία στο Μπαμακό εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη να είναι προσεκτικοί.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο τη δειλή αυτή επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ολάντ πρόκειται να συνομιλήσει με τον ομόλογό του του Μαλί Ιμπραήμ Κεϊτά για «να του προσφέρει τη βοήθεια της Γαλλίας».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι ένας γάλλος πολίτης.

«Καταδικάζω από την απεχθή και δειλή ενέργεια που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας Γάλλος πολίτης» είπε ο Φαμπιούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να πολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τη «δειλή και απεχθή» επίθεση. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς επιβεβαίωσε ότι ένας Βέλγος είναι μεταξύ των θυμάτων, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα.

«Καταγγέλλω και καταδικάζω και πάλι αυτό τον δειλό και απεχθή τρόμο που χτύπησε το Μπαμακό», υπογράμμισε ο Ρέιντερς. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδέχεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια» πρόσθεσε.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές και τους συγγενείς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, όμως έχουμε επίσης και έναν συμπατριώτη μας νεκρό» σημείωσε ο Ρέιντερς, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε τις αρχές του Μάλι να επαναφέρουν την τάξη.

Είναι καταστροφικό να βλέπουμε σε πολλές περιοχές του κόσμου αυτόν τον τρόμο να συνεχίζει να χτυπά με δειλία» κατέληξε ο βέλγος υπουργός.

Το Μάλι είναι θέατρο εθνοτικών συγκρούσεων και μιας ισλαμιστικής εξέγερσης και προσπαθεί να ξαναβρεί τη σταθερότητα και την ειρήνη μετά το πραξικόπημα του 2012.