Ηκίνηση του Μάριο Ντράγκι να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ποσοτική χαλάρωση που δεν έχει προηγούμενο για την Ευρώπη, αυξάνει σημαντικά τις προβλέψεις ότι σύντομα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα διαμορφωθεί στο ένα προς ένα.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 1,10 δολάρια πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια, μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τις αγορές κρατικών ομολόγων από τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Οι αγορές αυτές έχουν στόχο να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη. Φαίνεται τώρα ότι οι επενδυτές περιμένουν να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το ευρώ. Η Royal Bank of Scotland ανέφερε ότι η ισοτιμία του ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στο ένα δολάριο ακόμη και τον επόμενο μήνα. Η τράπεζα εκτιμά ότι μια μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κυβερνήσεις στην ευρωζώνη εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας.

«Δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, δεν έχουμε επενδύσεις από επιχειρήσεις ή από το κράτος, βασιζόμαστε στην αγορά συναλλάγματος για να έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε ο Αλμπέρτο Γκάλο που είναι στέλεχος της Royal Bank of Scotland. «Σίγουρα το ευρώ δέχεται πίεση να υποχωρήσει χαμηλότερα φτάνοντας ακόμη και το ένα δολάριο τον επόμενο μήνα» προσέθεσε.

Οι μέσες εκτιμήσεις 93 επενδυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν ότι στα τέλη του έτους η ισοτιμία του ευρώ θα διαμορφώνεται στα 1,10 δολάρια. Πριν από λίγο καιρό προέβλεπαν ότι η ισοτιμία αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθεί στα 1,18 δολάρια.

Υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα προβλέπει και ο Κρις Τέρνερ, που είναι επικεφαλής χάραξης συναλλαγματικής πολιτικής στην ING Groep NV. Η υποχώρηση του ευρώ μπορεί να επιταχυνθεί αν τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού αυξηθούν αρκετά έως τα τέλη του έτους, ανέφερε επίσης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου το δεύτερο εξάμηνο του 2015. © Bloomberg News