Aν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε οι φωτογραφίες από τον χθεσινοβραδινό ελληνικό τελικό της Eurovision θα μπορούσαν άνετα να σχηματίσουν ένα πολύτομο έργο.

Η βραδιά που διοργανώθηκε στο νυχτερινό κέντρο Έναστρον στην Πειραιώς, τα είχε όλα. Από διαμαρτυρίες των απολυμένων εργαζομένων των δισκοπωλείων Metropolis (ιδιοκτησίας Κουρή, μετόχου του καναλιού Mad που είχε αναλάβει την παραγωγή του ευρω-σόου μαζί με τη ΝΕΡΙΤ). Μέχρι εμφανίσεις αμφιβόλου γούστου και σημασίας.

Το πρόγραμμα άνοιξαν οι πέντε υποψήφιοι τραγουδώντας το «Μy number one». Ωδή στην Έλενα Παπαρίζου με την ευκαιρία των 10 χρόνων απ’ τη νίκη της στο διαγωνισμό. Η ίδια βέβαια πάτησε κι αυτή τη σκηνή αργότερα για να ερμηνεύσει νέες της επιτυχίας, εμφανώς αλλαγμένη –προς το χειρότερο – από εκείνη την παρουσία της.

Μιας και φέτος ο μουσικός διαγωνισμός συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, οι υπεύθυνοι της παραγωγής είπαν να το γιορτάσουν, τσάτρα –πάτρα. Γι’ αυτό κι έριξαν στη σκηνή καλλιτέχνες που στο παρελθόν εκπροσώπησαν τη χώρα στη Eurovision.

Κάπως έτσι εμφανίστηκαν ο Θάνος Καλλίρης με τους Kings για να ερμηνεύσουν το «Stop» απ’ το 1987 και ο Λούκας Γιόρκας με το «Watch my dance» του 2011 συνοδευόμενος απ’ τα παιδιά του μουσικού εργαστηρίου των Παιδικών Χωριών S.O.S. Βάρης.

Στην πορεία του τελικού, το τραγούδι τους «Rise up» είχαν την ευκαιρία να θυμίσουν στο κοινό ο Risky Kidd με τους Freaky Fortune, απ’ την περσινή φάση του θεσμού, με μπαλέτο τις παρουσιάστριες Ντορέττα Παπαδημητρίου και Μαίρη Συνατσάκη.

Για τα μάτια των Γιουροφάν και μόνο, το συγκρότημα One επανασυνδέθηκε για πρώτη φορά μετά τη διάλυσή τους ώστε να παρουσιάσουν το «Gimme» με το οποίο είχαν εκπροσωπήσει την Κύπρο το 2002. Μεγάλες στιγμές!

Στο διαγωνιστικό κομμάτι, οι C: Real βγήκαν πρώτοι στη σκηνή, ερμηνεύοντας το «Crash and burn», εισπράττοντας χλιαρό χειροκρότημα. Στη συνέχεια η Θωμαϊς Απέργη επιχείρησε να χορέψει «Jazz και συρτάκι» αλλά για δεύτερη φορά δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση της Eurovision.

Ο Barrice με το «Ela» ξεσήκωσε για λίγο το κοινό, χάρη στα αποσπάσματα από τη μελωδία με συρτάκι που είχε το τραγούδι του. Η Σάγια, αν και την είχα χρίσει φαβορί τα προγνωστικά των γιουροπολ, τελικά πήγε…κουβά μαζί με το «Sunshine» της.

Μπορεί η Μαρία –Έλενα Κυριάκου να πήρε τελευταία το μικρόφωνο στον τελικό για να παρουσιάσει το «One last breath» αλλά ανέβηκε στην κορυφή, έπειτα την επικράτησή της και στο τάλεντ σόου «The voice».

Όσο περίμενε το κοινό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το νεανικό συγκρότημα Boyz and Noiz, τριτοξάδερφα του Τζάστιν Μπίμπερ, εκτέλεσαν στα…10 μέτρα το «Die for you» των Antique με πόζες βγαλμένες απ’ τις εμφανίσεις του Σάκη Ρουβά! Και οι έφηβες φαν τους ακόμα τσιρίζουν….