Ελεύθερος αφέθηκε σαουδάραβας διπλωμάτης έπειτα από τρία χρόνια ομηρείας στην Υεμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση του σουνιτικού βασιλείου την οποία αναμετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπντάλα αλ Χαλίντι, υποπρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στο Αντεν, είχε απαχθεί την 28η Μαρτίου 2012 και είχε εμφανιστεί έκτοτε πολλές φορές σε βίντεο της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), καλώντας το Ριάντ να κάνει περισσότερα και να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς του για να επιτύχει την απελευθέρωσή του.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν ανέφερε στη σύντομη ανακοίνωσή του πώς επιτεύχθηκε η απελευθέρωση του Χαλίντι, πέραν του ότι ήταν αποτέλεσμα των «εντατικών προσπαθειών» οι οποίες έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του βασιλείου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο διπλωμάτης επρόκειτο να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προτού επιστρέψε στο Ριάντ.

Η ΑΚΑΧ αξίωνε ιδίως την απελευθέρωση γυναικών που ανήκουν στο τζιχαντιστικό κίνημα και κρατούνται σε σαουδαραβικές φυλακές, καθώς και την καταβολή λύτρων.

Η ΑΚΑΧ, όπως εξάλλου και η ίδια η Αλ Κάιντα, έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θέλουν να ανατρέψουν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και το Ριάντ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την αποδυνάμωση του δικτύου στην Υεμένη, επισημαίνουν διπλωμάτες.

Η Σαουδική Αραβία, ο πιο ισχυρός γείτονας της Υεμένης, έχει επίσης εκφράσει φόβους ότι η εντεινόμενη αστάθεια στη χώρα θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στην ΑΚΑΧ, επιτρέποντάς της να εξαπολύσει κι άλλες επιχειρήσεις όπως μια διασυνοριακή επίθεση τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

Η απελευθέρωση του Σαουδάραβα διπλωμάτη σημειώθηκε μετά την απόφαση των Αρχών στο Ριάντ να μεταφέρουν την πρεσβεία της χώρας από τη Σαναά, η οποία ελέγχεται από το σιιτικό κίνημα των Χούτι, στο Αντεν, σε ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ο Χάντι εγκατέλειψε την 21η Φεβρουαρίου την πρωτεύουσα, όπου οι Χούτι έχουν καταλάβει όλα τα κυβερνητικά κτίρια, και εγκαταστάθηκε στο Αντεν, όπου δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι είναι ο «νόμιμος» πρόεδρος της Υεμένης και να αψηφά τους Χούτι.