Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η μη έγκαιρη πληρωμή των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση θα σημάνει πιστωτικό γεγονός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Β. Σόιμπλε σχολίασε δηλώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες η Αθήνα διαμήνυε ότι εξετάζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών αυτών, λέγοντας:

«Αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον.

Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε στο ΑRD ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.

«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει» τόνισε.

«Ο Τσίπρας δεν θέλει… γιατί εγώ να σπάω το κεφάλι μου»

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Ο ίδιος επέμεινε, πάντως, ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο κουρέματος ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «αποφασιστικό είναι το τι έχουμε συμφωνήσει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Ερωτώμενος εάν θα έβλεπε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Ναι, αλλά ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, άρα δεν χρειάζεται εγώ να σπάω το κεφάλι μου».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι λυπάται τους Ελληνες που εξέλεξαν μια ανεύθυνη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζει ότι δεν το είπε ακριβώς έτσι και συνεχίζει: «Πάντα λεγόταν ότι εμείς φταίμε για τα προβλήματα στην Ελλάδα και για το ό,τι υποφέρουν οι άνθρωποι εκεί, οι οποίοι εν μέρει ζουν καλύτερα από άλλους σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αναγκάζονται να δώσουν βοήθεια αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

»Αυτό είναι κάτι που δεν το λένε στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και εκεί είπα ότι για αυτό ευθύνονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και όταν τώρα βλέπω το πώς η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται δημόσια μετά την απόφαση, τότε αυτό δεν βοηθάει να ανακτήσεις εμπιστοσύνη στις αγορές. Κάποιος πρέπει να δανείσει πάλι χρήματα στην Ελλάδα και με αυτές τις δηλώσεις δεν κερδίζεις πολλή εμπιστοσύνη. Και για αυτό είπα μήπως θα έπρεπε η Ελλάδα ‘‘να καθαρίσει μπροστά από την δική της πόρτα’’».

«Με αφήνουν άφωνο… »

Νωρίτερα, και μετά τους Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εμφανιστείιδιαίτερα επικριτικός για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ελάχιστα τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες» προειδοποίησε εκ νέου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα τής έλεγα: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και… και… και…»» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «τον ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες», πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών με αφήνουν άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε σκηνή από ομιλία του στην Στουτγάρδη, όπου αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο λέει αστειευόμενος ότι «προσπάθησε πρώτα να με κολακέψει – ότι είμαι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους…, αλλά κατάλαβα τι πήγαινε να κάνει, διότι δεν είμαι ηλίθιος».

Στη ZDF:«Ελάχιστα με ενδιαφέρει τι λένε οι Ελληνες στις συνεντεύξεις τους»

Σε άλλη συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και στην εκπομπή «Berlin direkt» κ. Σόιμπλε βρέθηκε στο επίκεντρο του αφιερώματος και αναφέρθηκε στην κρίση του ευρώ, την πολιτική του έναντι της Ελλάδας και η σχέση του με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Ελληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δημόσιες δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης. «

Αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση την συμβουλή μου, θα έλεγα: συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών. Ετσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο, διότι κατά την δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τονίζει.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σκηνή από ομιλία του γερμανού χριστιανοδημοκράτη στην Στουτγκάρδη, όπου ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο λέει αστειευόμενος ότι «προσπάθησε πρώτα να με κολακέψει – ότι είμαι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους…, αλλά κατάλαβα τι πήγαινε να κάνει, διότι δεν είμαι ηλίθιος».