«Δεν είναι απαραίτητο να ψηφιστεί από τη Βουλή η παράταση της νέας δανειακής σύμβασης». Αυτό υποστήριζε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στον διάδρομο έξω από την αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα. Εμμέσως πλην σαφώς, βέβαια, ο βουλευτής διατύπωνε και την προσωπική του επιθυμία.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη εκείνη την ημέρα κεκλεισμένων των θυρών, η πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισε υπέρ της συμφωνίας για παράταση της δανειακής σύμβασης ήταν μεγάλη αλλά όχι απόλυτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Αλέκου Φλαμπουράρη, αν και συνολικά 18 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας ή εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό, τελικώς πέντε από αυτούς ψήφισαν «λευκό» και ισάριθμοι «κατά».

Ο εμπειρότατος και εκλεγμένος στην περιφέρεια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκει η αρχική φράση, δεν είναι ο μόνος που θα προτιμούσε η συμφωνία –τουλάχιστον σε πρώτη φάση –να μη χρειαστεί να ψηφιστεί από τη Βουλή. Μαζί του συμφωνούν κυρίως στελέχη της προεδρικής πτέρυγας αλλά και της Αριστερής Πλατφόρμας. Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ωστόσο εκφράζουν μέλη της Ομάδας των 53, που υπογραμμίζουν την ανάγκη να κυρωθεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ. Πάντως η ώρα της κάλπης, εφόσον η συμφωνία ερχόταν ή έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, θα ήταν δύσκολη. Και αυτό γιατί για την προεδρική πλευρά κρύβει τον φόβο των διαρροών και για την Πλατφόρμα υπάρχει το μεγάλο ιδεολογικό κενό με τις δεσμεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, το σκεπτικό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκαν η παράταση και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ετσι, σε αυτή τη φάση –και μόλις δύο μήνες μετά –από νομικής σκοπιάς δεν θεωρείται βέβαιο ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Ο ίδιος άλλωστε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα διερευνάται νομικώς.

Υψηλόβαθμος άρχοντας του Κοινοβουλίου εκτιμά ότι υπάρχουν δύο επιλογές.

n Η πρώτη βασίζεται στην απουσία ειδικών νομικών δεσμεύσεων στη συμφωνία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μην περάσει καθόλου σε αυτή τη φάση από τη Βουλή, αλλά να έρθει αργότερα και σπαστά. Δηλαδή, κάθε νέα μεταρρύθμιση ή εκτελεστικός νόμος της συμφωνίας (όπως π.χ. για τη φοροδιαφυγή κ.λπ.) να έρχεται στη Βουλή ως ξεχωριστός νόμος.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, η συμφωνία να μην κατατεθεί ως πακέτο στη Βουλή αλλά με τη μορφή χωριστών νομοσχεδίων, άφησε ανοιχτό χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Παρόμοια είναι και η συλλογιστική κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξηγούσε κατ’ ιδίαν το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση προς το παρόν δεν δεσμεύεται νομικά να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Αυτό, διευκρίνιζε βέβαια, προϋποθέτει ότι οι εταίροι δεν θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά να πάρει η παράταση μορφή νόμου. Υπό αυτό το σκεπτικό, έλεγε το ίδιο πρόσωπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε για παράδειγμα τον Απρίλιο να φέρνει έναν έναν προς ψήφιση τους εφαρμοστικούς νόμους της σύμβασης.

Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, το γεγονός ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ έσπευσαν ήδη να δηλώσουν ότι τα κόμματά τους θα ψηφίσουν την παράταση της σύμβασης, αλλάζει πίστα δυσκολίας στα σχέδια του Πρωθυπουργού, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα εμπόδια στο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενοχλείται και μόνο στην ιδέα η συμφωνία να ψηφιστεί από κοινού με τη ΝΔ –αν τη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ φέρεται να ενοχλείται λιγότερο.

n Στη δεύτερη εκδοχή, κατά την οποία η συμφωνία εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις, τότε μπορεί να περάσει μόνο με νόμο ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) από το Κοινοβούλιο. Στο πρώτο ενδεχόμενο, μπορεί να ακολουθηθεί για το νομοσχέδιο η διαδικασία του κατεπείγοντος –δηλαδή, να συζητηθεί μία ημέρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και αμέσως μετά να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Στην περίπτωση της ΠΝΠ, και πάλι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, μόνο που θα γίνει σε διαφορετικό χρόνο –συνολικά αναλογεί σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Υπάρχει άλλη νομική ευρεσιτεχνία ώστε να μην μπει σε ψηφοφορία η παράταση της συμφωνίας; Η απάντηση είναι μονολεκτική: «Οχι». Σύμφωνα με κορυφαίο συνταγματολόγο, όπως συνέβη στο πρώτο Μνημόνιο και σε άλλες συμβάσεις έτσι και σε αυτή τη συμφωνία με τους εταίρους μας, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου (legal opinion) θα αποφανθεί αν χρειάζεται να κυρωθεί από τη Βουλή.

Πυρά Μεϊμαράκη

Ακόμα και αν η συμφωνία δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, η κυβέρνηση οφείλει να την καταθέσει στα Πρακτικά και να συζητηθεί στην Ολομέλεια, υποστηρίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οπως εξηγεί ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός οφείλει στη συνέπεια των λόγων του να πράξει κάτι τέτοιο και σε όσα – ορθά ή λανθασμένα – κατήγγελλε στο πρόσφατο παρελθόν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στόχος του θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση και όχι η μεγαλύτερη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου» επισημαίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης