Η Γαλλία θεωρεί εαυτήν σύνδεσμο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη.

«Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει τίποτε αλλάξει στην Ελλάδα με τις τελευταίες εκλογές» δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

Τονίζοντας ότι όλοι στη νομισματική ένωση πρέπει να τηρούν τους κανόνες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δηλώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ορθώς συμφώνησαν στην τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της εργάζονται σοβαρά για την εξεύρεση τρόπου ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση» λέει.

Απευθυνόμενος στους επικριτές της λιτότητας στη Γαλλία, ο Μισέλ Σαπέν τούς καλεί να επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν την πραγματική σημασία της λέξης, διευκρινίζοντας ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει την επιβολή λιτότητας, αλλά μάλλον τη δημοσιονομική ισορροπία.

«Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ευρωζώνη, Εάν θέλουμε επαρκή ανάπτυξη και πληθωρισμό σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε πρέπει να επιδιώξουμε την εφαρμογή μίας λιγότερο περιοριστικής οικονομικής πολιτικής» επισημαίνει.

«Θέλουμε να περιορίσουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά με ρυθμό προσαρμοσμένο στον αναπτυξιακό στόχο. Το απόλυτο κακό για την ευρωζώνη θα ήταν μία ανάπτυξη υπερβολικά χαμηλή την ώρα που ο πληθωρισμός είναι επίσης υπερβολικά χαμηλός» προειδοποιεί ο Μισέλ Σαπέν.