Στην προώθηση του κυβερνητικού έργου με εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που εστάλησαν στους ευρωπαίους εταίρους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη μαραθώνια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «πρέπει να χτίσουμε την αξιοπιστία μας με τον λαό και τους εταίρους».

Εχοντας να αντιμετωπίσει τις ήδη διατυπωμένες αντιρρήσεις πολλών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σε μια αποστροφή της ομιλίας του «εδώ και τώρα» να πει ποιος θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Στην ψηφοφορία δια ανάτασης χειρός μετά τις 9 μ.μ. το βράδυ και με ερώτημα αν εγκρίνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης και η συμφωνία, δια βοής και δια ανάτασης χειρός η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψήφισε υπέρ. Κάποια χέρια ωστόσο υψώθηκαν στο «κατά», ορισμένοι βουλευτές απουσίαζαν ή ψήφισαν λευκό ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν σήκωσε ούτε στην υπερψήφιση ούτε στην καταψήφιση….

Η εικόνα των βουλευτών που διαφώνησαν με τη συμφωνία δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη που μπορεί να έχει εφόσον τεθεί προς έγκριση από τη Βουλή ενώ εντείνει τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά τη νομική διερεύνηση της πιθανότητας να μην τεθεί το κείμενο προς έγκριση στη Βουλή

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ο Πρωθυπουργός σε μια συνεδρίαση της ΚΟ που στο απόηχο του συμβιβασμού με την τρόικα, ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διήρκησε πάνω από 11 ώρες καθώς εγγράφηκαν να μιλήσουν 140 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των τριών Eurogrouop και της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο

* απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας

* ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό

* αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης

* το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων

* η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

Λαφαζάνης: «Δεν υπήρχε προετοιμασία»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος έθεσε πολλά ερωτηματικά για τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και είπε πως «γι’ αυτό όλο δεν υπήρχε προετοιμασία, δεν υπήρχε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πώς θα πάμε».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο email Βαρουφάκη υποστήριξε πως σε πολλά σημεία της η επιστολή που εστάλη στους εταίρους, «δεν θυμίζει τη γλώσσα τη δική μας, αλλά αυτή των δανειστών».

Η τοποθέτηση Λαφαζάνη απηχεί τον σκεπτικισμό πολλών βουλευτών που ανήκουν στη λεγόμενη εσωκομματική μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο σε γενικές γραμμές επεσήμαναν πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Προσέθεσε πάντως στο τέλος «πως αυτά τα λέω για να δούμε πως θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα».

Από την Αριστερή Πλατφόρμα ο Στάθης Λεουτσάκος εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες που παραπέμπουν στο Μαντείο των Δελφών (άρα μπορούν να ερμηνευθούν με τον χ ή ψ τρόπο από τους δανειστές) και εμφανίστηκε διστακτικός για το εάν «ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ μας ή όχι».

Παρατήρησε πως το κείμενο εμπεριέχει «ακραία νεοφιλελεύθερες εκφράσεις» και έθεσε θέμα στρατηγικής για τα επόμενα στρατηγική βήματα. Ομοίως στην ίδια γραμμή ο Μιχάλης Κριτσωτάκης ανέφερε ότι «όλα θα κριθούν από το πώς θα πορευτούμε και πώς η καθημερινότητα θα ερμηνεύσει το πώς θα εφαρμόσουμε την συμφωνία».

Επίσης η Ιωάννα Γαϊτάνη, που είχε αρνηθεί να ψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου που ανήρτησε στο facebook διαχώρισε τη θέση της αναφορικά με τη συμφωνία. Η ανακοίνωση μιλά για εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ στα όρια μίας σοσιαλφιλελεύθερης πολιτικής, αφού με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε: «Το συμπέρασμα είναι πως η διπλωματία μας απέδωσε σε Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup. Στην ουσία τη κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. Η συμφωνία μάς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο.Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για τη κυβέρνηση, αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα».

Θετικός στον απολογισμό του εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αυτό που έχουμε πετύχει, μας δίνει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε τη κατάσταση. Αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητα μας στη διακυβέρνηση» είπε.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γίνει το βράδυ της Τρίτης αλλά αναβλήθηκε για το πρωί της Τετάρτης εξαιτίας της πολύωρης εμπλοκής που υπήρξε στην Ολομέλεια στην ταραχώδη όπως αποδείχτηκε ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Αδωνι Γεωργιάδη.