Ζητήματα που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Οπως επισημάνθηκε, έμφαση πρέπει να δοθεί και στην πρόληψη, στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μαθητών, οδηγών και γενικά όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας. Συμφωνήθηκε ότι σε συνεργασία υπουργείου-Περιφέρειας θα εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο Αττικής, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προς αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Η Περιφερειάρχης έθεσε και το θέμα φύλαξης του ΧΥΤΑ Φυλής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία και στην ανθρώπινη ζωή. Ζήτησε από τις Υπηρεσίες του υπουργείου να αντιμετωπίσουν τόσο την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που κλέβουν υλικά από τη χωματερή, όσο και την περιφρούρηση του χώρου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής, συντεταγμένης δράσης από την ΕΛ.ΑΣ., την Περιφέρειας και τους Δήμους προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κ. Δούρου συμφώνησε με τον κ. Πανούση ότι η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία στο θέμα των μεταναστευτικών ροών λειτουργεί σε βάρος των χωρών-πυλών εισόδου, γι’ αυτό και χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Πανούσης πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και υπουργείου. Ανέθεσε δε την εκπόνηση του σχεδίου στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου.