Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφερε την Τρίτη το Reuters.

Στις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δηλώνει ότι «θα σεβαστεί» τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι θα προχωρήσει την «αναθεώρηση» όσων αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ξεκινήσει.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με SSM, ΕΚΤ και ΕΕ για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωβουλής, όπου – μεταξύ άλλων – θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι «λάβαμε την επιστολή αργά χθες το βράδυ άλλα έγκαιρα».

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».