Σε μια πρώτη ένδειξη ότι το αρκοδεξιό μέτωπο του ούγγρου πρωθυπουγού Βίκτορ Ορμαν δεν είναι ανίκητο, το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας έχασε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, μετά από την ήττα του στις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Βέζπριμ, στα δυτικά της χώρας. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων επέτρεπε στον Ορμπαν να προχωρήσει σε μια αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Οπως αναφέρει το Euronews, oι εκλογές έγιναν για να καλυφθεί η έδρα που κατείχε ως πρόσφατα ο νέος επίτροπος της Ουγγαρίας στην Κομισιόν.

«Το αποτέλεσμα είναι κυρίως συμβολικό. Ωστόσο, μόνον λίγοι άνθρωποι περίμεναν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει. Ένα χρόνο πριν ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, που σήμερα είναι Επίτροπος στην Κομισιόν, κέρδισε με υπεροχή 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του από την αριστερά», σημείωσε ο ανταποκριτής του Εuronews.

Νικητής των επαναληπτικών εκλογών είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ζόλταν Κεζ, που στηρίχθηκε από κόμματα της Αριστεράς και έλαβε ποσοστό 42,8%.

«Θα πω στον Βίκτορ Ορμπαν ότι αρκετά ανεχτήκαμε τη ληστεία τους. Θέλουμε να δούμε μια διακυβέρνηση προς το συμφέρον του oυγγρικού λαού. Φίλοι μου, μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι. Έχουμε αρκετή δύναμη για να αλλάξουμε τη χώρα. Οι πολίτες είναι πάντα ισχυρότεροι από μια ισχυρή εξουσία. Στην περιφέρεια Βέζπριμ δείξαμε στη χώρα να μην φοβάται», δήλωσε ο νικητής των επαναληπτικών εκλογών.

Η ευρεία πλειοψηφία του Βίκτορ Ορμπαν του παρείχε τη δυνατότητα να περάσει εύκολα το νέο Σύνταγμα και το νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και τα δύο νομοθετήματα δέχθηκαν την κριτική της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν και στις 12 Απριλίου λόγω του θανάτου ενός κυβερνητικού βουλευτή.