Για τις 8 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη των τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδα υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, ο Καναδός Μοχάμεντ Φαχμί, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, κατηγορούνται ότι «χάλκευσαν πληροφορίες» για να στηρίξουν το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013.

Με την έναρξη της νέας δίκης τους, στις 12 Φεβρουαρίου, οι Φαχμί και Μοχάμεντ αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αφού είχαν ήδη κρατηθεί επί 400 ημέρες στις φυλακές. Ο Γκρεστ απελάθηκε στην Αυστραλία με προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την απέλαση ξένων υπηκόων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στη χώρα.

Στην πρώτη δίκη, που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, οι Φάχμι και Γκρεστ είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών και ο Μοχάμεντ σε 10ετή κάθειρξη. Όμως το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση τον Ιανουάριο και διέταξε την επανάληψη της δίκης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, το πρωί της Δευτέρας, ο Φάχμι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει να απελαθεί, αφού απαρνήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και κράτησε μόνο την καναδική. «Ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα έχουμε μια δίκαιη δίκη» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο συνήγορος του Φαχμί, ο Χαλέντ Αμπού Μπακρ, ζήτησε από το δικαστήριο να αφαιρεθεί το όνομα του Γκρεστ από το κατηγορητήριο, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» να δικάζεται ερήμην ένας κατηγορούμενος ο οποίος έφυγε νομίμως από τη χώρα.