Κινεζικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν μικρές εταιρείες στην Πορτογαλία καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα αυξάνεται συνεχώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που αφορούν εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Πορτογαλία έφτασαν το τέταρτο τρίμηνο τα 16,1 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η υποβολή προσφοράς της Altice SA ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Portugal Telecom. «Οι ξένες εταιρείες έχουν τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να επενδύσουν στην Πορτογαλία, όπου έχουν βρει καλές επιχειρήσεις σε λογική αποτίμηση» ανέφερε από το Λονδίνο ο Μιγκέλ Μέλο Αζεβέντο, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup για την Πορτογαλία και την Αφρική. «Μετά το πρόγραμμα βοήθειας ο επενδυτικός κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Τον Μάιο η Πορτογαλία έγινε η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα παροχής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με την κυβέρνηση της χώρας να προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 1,5%, από περίπου 1% το 2014, η Πορτογαλία δεν έχει μπει στο στόχαστρο μόνο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει επενδύσεις στην Πορτογαλία και κινεζικές εταιρείες όπως είναι η Fosun Group, αλλά και μεγάλες επενδυτικές εταιρείες με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως είναι η Apollo Global Management. Οι δύο αυτές εταιρείες μπορεί να βρίσκονται στη λίστα 15 επενδυτών που έχει καλέσει η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές για την τράπεζα Novo Banco. Η τελευταία δημιουργήθηκε μετά την αναδιάρθρωση της Banco Espiriito Santo SA. Πέρυσι η Fosun είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάσει την απόκτηση ποσοστού στη Novo Banco. Ενδιαφέρον για την ίδια τράπεζα έχει δείξει και η Apollo Global Management, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θεωρεί ότι ο πυρετός των ντιλ έχει ενισχυθεί επειδή μετά την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ η χώρα έχει γίνει πλέον πιο ανταγωνιστική. Δεν λείπουν όμως και οι φωνές που λένε ότι με τις πωλήσεις αυτές η Πορτογαλία χάνει μερικές από τις καλύτερες εταιρείες της.

© Bloomberg News