Η ρωσική δικαιοσύνη καταδίκασε την Παρασκευή τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 15 ημερών για την «παράνομη» διανομή προκηρύξεων στο μετρό της Μόσχας, μια καταδίκη που τον εμποδίζει να συμμετάσχει στη διαδήλωση που οργανώνει την 1η Μαρτίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Ναβάλνι εκτιμώντας ότι η διανομή προκηρύξεων συνιστούσε αυτή καθαυτή συγκέντρωση και ότι το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης δεν είχε ζητήσει από τις αρχές την άδεια για την οργάνωση συλλαλητηρίου.

Αναρτώντας βίντεο στο Twitter, πριν οδηγηθεί με χειροπέδες στην αστυνομία, ο Ναβάλνι καλούσε τους υποστηρικτές του να κατεβούν στο δρόμο την 1η Μαρτίου. «Για την εκτόνωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις αρχές. Ας πάμε στην πορεία ενάντια στην κρίση», τονίζει.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απευθύνει έκκληση για συμμετοχή σε μια «πορεία ενάντια στην κρίση» την 1η Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή διαχείριση από τις αρχές της οικονομικής κρίσης που σοβεί στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο Ναβάλνι που κατηγορείται από τους επικριτές του ότι υποστηρίζεται από τη Δύση για να προκαλέσει μια αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, είχε κριθεί ένοχος στα τέλη Δεκεμβρίου όπως και ο μικρότερος αδελφός του Ολεγκ, για υπεξαίρεση περίπου 400.000 ευρώ από το ταμείο ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας καλλυντικών Yves Rocher.
Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή στην υπόθεση αυτή, ενώ στον αδελφό του επιβλήθηκε ίδια ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Στις αρχές της εβδομάδας, η δικαιοσύνη είχε απορρίψει έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά είχε άρει τον κατ΄οίκον περιορισμό του.

Ο Ναβάλνι, ένας χαρισματικός μπλόγκερ που έγινε γνωστός κυρίως καταγγέλλοντας τη διαφθορά στους κόλπους της ρωσικής ελίτ, δήλωσε ότι «θα συνεχίσει» την πολιτική του δράση «ίσως με περισσότερη ενέργεια», μετά τη φυλάκιση του αδελφού του, «ομήρου» όπως τον αποκάλεσε της κυβέρνησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από