Την πεποίθηση πως το απόγευμα στο Eurogroup θα υπάρχει θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά εξέφρασε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την πίεση που ασκείται από ένα κλιμάκιο τεχνοκρατών που θέλει συζητεί με την ελληνική κυβέρνηση και να της επιβάλλει πολιτικές. Αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικής ουσίας».

«Στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να συζητεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχουμε συνομιλητή το Eurogroup και όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Eνωσης, όχι τους απεσταλμένους τους» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης

Σχετικά με το αν θα επιτευχθεί μια θετική έκβαση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στη λαϊκή εντολή που έχει λάβει».

«Προχωράμε με διάλογο, για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει το κείμενο να γίνει αποδεκτό και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες κυβερνήσεις» επισήμανε. «Επειδή οι ώρες είναι αρκετά σημαντικές, ο καθένας κρίνεται από την τοποθέτηση του για το αν θέλει να βρεθεί ή όχι μία λύση για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Μιλώντας λίγο αργότερα στον ΣΚΑϊ ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, συνιστώντας όμως να «μη βιαζόμαστε». «Οι ευθύνες βαρύνουν πια άλλους» ανέφερε με νόημα.

«Οι ευθύνες βαρύνουν πια άλλους»

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «εμείς θα θέλαμε να υπάρξει λύση», καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. «Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες που βοηθούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομία και κοινωνίας, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» εξήγησε.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε καλό κλίμα. «Έκανε σαφή την άποψη του ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει για αμοιβαία επωφελή λύση, τής εξήγησε τα προβλήτα του λαού και πως εκφράστηκε στην κάλπη, και σε τι δεν μπορεί να συμφωνήσει… Έχω την αίσθηση από το εύρος συνομιλίας και μετά τη διαρροή από το EuroWorkingGroup ότι η συνομιλία αξιολογείται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση.»

Αιχμές για Σόιμπλε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές και κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και τις μη πράξεις του και αν θέλει να βρεθεί λύση… Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι όφειλε να κάνει δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια κατάσταση που έχει οδηγήσει την κοινωνία εκεί που την έχει οδηγήσει».

«Δεν θέτουμε εμείς τελεσίγραφα. Έχουμε συνηθίσει να μπαίνουν τελεσίγραφα από την άλλη πλευρά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε κάποια πράγματα» συνέχισε. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διερωτήθηκε δε αν «κάποιοι θέλουν όντως να βρεθεί λύση η θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους λύση… Να μας πουν, οι ευθύνες αρχίζουν να βαρύνουν τις πλάτες συγκεκριμένων κύκλων στην Ευρώπη. Τα τελεσίγραφα μάς θυμίζουν τον Πέτρο με τον λύκο, κάθε φορά μάς προειδοποιούν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου… Δεν θέλουμε να έρθει το τέλος του κόσμου, και δεν πιστεύουμε ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου.»