Τουλάχιστον 36 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, ενώ άλλοι 24 τραυματίστηκαν, όταν πολεμικό αεροσκάφος έριξε βόμβα στη διάρκεια κηδείας, σε ένα χωριό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής όπου συνέβη το περιστατικό επέρριψε ευθύνες στη νιγηριανή πολεμική αεροπορία. «Δύο αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το Αμπαντάμ την Τρίτη το απόγευμα. Κατά την άποψή μου, λόγω του χαρακτηριστικού πράσινου χρώματός τους, ανήκαν στη Νιγηρία», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Αμπαντάμ, Γιουράμ Αρί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Labari.

Oπως εικάζουν στρατιωτικές πηγές, το πλήρωμα του αεροσκάφους έκανε ένα μοιραίο λάθος, υποθέτοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού Αμπαντάμ που είχαν συγκεντρωθεί για τη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 300 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ από την αρχή της εβδομάδας, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη 11 πόλεων και χωριών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός της χώρας αυτής. Στον πόλεμο αυτό έχουν εμπλακεί και χώρες γειτονικές της Νιγηρίας, όπως το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.

Εν μέσω των αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών σχετικά με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Μπενίν ετοιμάζονται να εξαπολύσουν δύναμη 8.700 στρατιωτών στον αγώνα κατά των ισλαμιστών.

«Κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός, ενώ άλλα καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Κρις Ολουκολαντέ αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες μάχες. «Ωστόσο, δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 10 ακόμα τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο απολογισμός των νεκρών αμφότερων των πλευρών δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί. Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι υπερβάλλουν σχετικά με τον αριθμό των απωλειών του εχθρού, ενώ σε μεγάλο βαθμό κάνουν το αντίθετο για τη δική τους κατάσταση.

Στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ από το 2009, έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ενώ εκατοντάδες έχουν πέσει θύματα απαγωγής.