Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ζήτησε την Τετάρτη από τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να σταματήσουν οι ρωσικές και οι αυτονομιστικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντεμπαλτσέβε, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα το πρωί. Πίεσε τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να σταματήσουν οι ρωσικές και οι αυτονομιστικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών θέσεων στο Ντεμπαλτσέβε και οι άλλες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε η Ψάκι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Ντεμπαλτσέβε οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να δοθεί χρόνος για να δουλέψει η συμφωνία

Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, δεν είναι «νεκρή».

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι νεκρή» είπε η Τζένιφερ Ψάκι. «Πρέπει να δοθεί χρόνος για να δουλέψει η συμφωνία» συμπλήρωσε.

Η Ουκρανία απέσυρε χιλιάδες στρατιώτες της από την περικυκλωμένη πόλη του Ντεμπαλτσέβε μετά από τη μαζική επίθεση των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι αγνόησαν τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να κερδίσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης, η οποία αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.

Η πτώση του Ντεμπαλτσέβε στην ανατολική Ουκρανία ήταν μία από τις χειρότερες ήττες για τα στρατεύματα της Ουκρανίας καθώς πλέον εμποδίζει τη δυνατότητα του Κιέβου να σταματήσει την υλική υποστήριξη της Μόσχας προς τους αντάρτες.