Πρόθυμη να διακόψει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι εμφανίζεται η συριακή κυβέρνηση προκειμένου να δοκιμαστεί μια κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία.

Το Χαλέπι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους στους οποίους περιλαμβάνονται ισλαμιστικές ταξιαρχίες, η σκληροπυρηνική συριακή πτέρυγα της αλ-Κάιντα Μέτωπο Νόσρα και υποστηριζόμενες από τη Δύση μονάδες.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη συμμαχικών πολιτοφυλακών, έχει καταλάβει αρκετά χωριά κοντά στο Χαλέπι με μάχες που έχουν στόχο την περικύκλωση της βόρειας πόλης και τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως θα ζητηθεί από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να διακόψουν τα πυρά όλμων και ρουκετών.

«Η κυβέρνηση της Συρίας με ενημέρωσε για την προθυμία της να σταματήσει κάθε αεροπορικό βομβαρδισμό … και βομβαρδισμό πυροβολικού για μια περίοδο έξι εβδομάδων σε όλη την πόλη του Χαλεπίου από μια ημερομηνία την οποία θα ανακοινώσουμε από τη Δαμασκό» δήλωσε ο ντε Μιστούρα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως θα ταξιδέψει στη Συρία το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν έχω ψευδαισθήσεις επειδή, με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, αυτή θα είναι μια δύσκολη αποστολή» δήλωσε ο ντε Μιστούρα. «Τα γεγονότα επί του πεδίου θα αποδείξουν αν το πάγωμα θα κρατήσει και θα μπορέσει να επαναληφθεί και αλλού».

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση αντιπολιτευόμενος Εθνικός Συριακός Συνασπισμός δήλωσε πως περιμένει από τον ντε Μιστούρα μια λεπτομερή πρόταση.

«Η συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ προς οποιαδήποτε τέτοια πρόταση θα κριθεί από τις ενέργειες, όχι από τα λόγια» δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του συνασπισμού στον ΟΗΕ, ο Νατζίμπ Γαντμπιάν. «Και μέχρι στιγμής οι ενέργειές του ήταν μόνο βαρβαρότητα και τρόμος».

Ο ντε Μιστούρα, ο οποίος προωθεί από τον Οκτώβριο το σχέδιό του να διαπραγματευθεί «τοπικά παγώματα» των μαχών κάνοντας αρχή από το Χαλέπι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Συρία είχε μια μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσαν διπλωμάτες.

«Όποτε υπάρχει πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός … η ιστορία έχει δείξει πως υπάρχει κάποιου είδους επιτάχυνση των μαχών από τους αντιπάλους για να αποκτήσουν καλύτερες θέσεις» δήλωσε ο ντε Μιστουρα. «Φοβάμαι ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.