Την παραίτησή του από την Telegraph, συνοδευόμενη από τη σοβαρότατη καταγγελία ότι οι ιδιοκτήτες της βρετανικής εφημερίδας στην οποία εργαζόταν αποσιωπούν πληροφορίες γύρω από το σκάνδαλο της HSBC, υπέβαλε την Τρίτη ο βρετανός πολιτικός αρθρογράφος Πίτερ Ομπορν.

Επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της Telegraph τα τελευταία πέντε χρόνια και βραβευμένος συγγραφέας, ο Ομπορν ανακοίνωσε την παραίτησή του στο μπλογκ openDemocracy, όπου κάνει ευθέως λόγο για «απάτη της εφημερίδας εις βάρος των αναγνωστών της».

Από φόβο μη χάσει τα διαφημιστικά της έσοδα, τονίζει ο Ομπορν, η Telegraph υποβαθμίζει σκόπιμα τα θέματα γύρω από τον τραπεζικό κολοσσό, περιλαμβανομένων των αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας ότι η ελβετική θυγατρικής της HSBC βοηθούσε πλούσιους πελάτες να φοροδιαφεύγουν.

«Αν οι μεγάλες εφημερίδες επιτρέπουν σε εταιρείες να επηρεάζουν το περιεχόμενό τους επειδή φοβούνται μη χάσουν τα διαφημιστικά έσοδα, η ίδια η δημοκρατία τίθεται σε κίνδυνο», σχολιάζει στο openDemocracy, όπου εξηγεί εκτενώς τους λόγους της παραίτησής του.

Σύμφωνα με τον Ομπορν, δεν είναι ο μοναδικός στο προσωπικό της εφημερίδας που δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση ή τους ιδιοκτήτες. Ο ίδιος είχε εκφράσει ήσυχα τις ανησυχίες του πριν από περίπου 10 εβδομάδες, μέχρι που έσκασε η βόμβα της HSBC και το ρεπορτάζ της εφημερίδας ήταν ελλιπέστατο, υποστηρίζει.

«Πέντε χρόνια πριν, με κάλεσαν να γίνω ο επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της Telegraph. Ηταν μια δουλειά που ήμουν περήφανος να αποδεχθώ. Η Telegraph ήταν εδώ και πολύ καιρό η σημαντικότερη συντηρητικού προσανατολισμού εφημερίδα στη Βρετανία, και έχαιρε εκτίμησης τόσο για την ακεραιότητά της όσο και για την εξαιρετική κάλυψη της ειδησεογραφίας» γράφει.

Μεταξύ πολλών άλλων, στο εκτενές κείμενό του, ο βρετανός δημοσιογράφος κατηγορεί τη διοίκηση της εφημερίδας ότι επέρριψε θέμα σχετικά με το κλείσιμο λογαριασμών Βρετανών μουσουλμάνων από την HSBC πέρσι, καθώς επίσης ότι υποβάθμισε μία σειρά από δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες της στη Νήσο Τζέρσεϊ. Κατά τα λεγόμενά του – τα οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αβάσιμη επίθεση, γεμάτη ανακρίβειες και υπονοούμενα» – έπειτα από τις τελευταίες του έρευνες, οι δημοσιογράφοι υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν emails, εκθέσεις και κάθε έγγραφο σχετικό με αυτές.