Δεν έφθαναν τα προβλήματα που είχαν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής, τώρα βλέπουν να χάνουν μερίδιο στην Ασία από τη Ρωσία, που έχει αυξήσει την παραγωγή της.

Η Ρωσία, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, αύξησε κατά 25% τις πωλήσεις της πέρυσι στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της στη συγκεκριμένη αγορά από 7,2% το 2013 σε 8,7% το 2014, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε από 26% σε 24%, ενώ μερίδιο αγοράς έχασαν ακόμη το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου κάνουν πλέον εκπτώσεις-ρεκόρ σε αγοραστές από την Ασία, αφού η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Καθώς η ζήτηση πετρελαίου από την Ευρώπη υποχωρεί και οι ΗΠΑ αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αυτάρκεια λόγω του σχιστολιθικού πετρελαίου, όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ στρέφουν την προσοχή της στην Ασία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), η Ασία θα ξεπεράσει φέτος την Αμερική σε ζήτηση πετρελαίου. Η αύξηση των πωλήσεων προς την Ασία βοηθά τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, τις κυρώσεις και την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Πελάτες από την Ασία θέλουν να έχουν περισσότερους προμηθευτές και η Ρωσία έχει πολύ πετρέλαιο. Επομένως για τη Μόσχα διαμορφώνεται μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να βγει χαμένη, είπε ο αντιπρόεδρος της HIS Inc. Βίκτορ Σουμ. «Η εναλλακτική για τη Ρωσία είναι να στείλει πετρέλαιο προς τη Δύση, στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη δεν παρουσιάζει αύξηση στη ζήτηση. Η περιοχή για να κάνει κανείς συναλλαγές είναι η Ασία» πρόσθεσε.

Η Ρωσία πούλησε το 2014 περίπου 51 εκατ. μετρικούς τόνους αργού στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα. Το 2013 είχε πουλήσει στις χώρες αυτές 41 εκατ. μετρικούς τόνους, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι χώρες, που έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση σε μαύρο χρυσό, εισήγαγαν συνολικά 592 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η Σαουδική Αραβία πούλησε το 2014 στις χώρες αυτές 142 εκατ. τόνους, από 146 εκατ. τόνους το 2013. Οι πωλήσεις του Κατάρ υποχώρησαν κατά 7,4%, στα 30 εκατ. τόνους.

© Bloomberg News