Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα μειώσει ξανά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία από την ενίσχυση του φράγκου, σύμφωνα με αναλυτές. Το φράγκο ανατιμήθηκε όταν η SNB κατήργησε το άνω όριο διακύμανσης του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Οι 26 από τους 28 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν ότι η SNB θα χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Οι 22 από τους οικονομολόγους αυτούς πιστεύουν ότι η SNB θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεων, που σήμερα βρίσκονται στο μείον 0,75%, αλλά και τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε φράγκο.

Ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν, που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελβετία θα μειωθεί. Θεωρεί πιθανό μάλιστα ακόμη και να συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα για ένα τρίμηνο. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και οι οικονομολόγοι.

«Η Ελβετία πρέπει να αποφύγει να βυθιστεί σε ύφεση και αποπληθωρισμό» δήλωσε ο Ζανβιλέμ Ακέτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer στη Ζυρίχη. Ο Ακέτ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 0,3% κάθε φετινό τρίμηνο. Ο ίδιος δεν αποκλείει να υποχωρήσει το επιτόκιο των καταθέσεων των κεφαλαίων που φυλάνε οι εμπορικές τράπεζες στην SNB ακόμη και στο μείον 5%. «Ποτέ μη λες ποτέ –ζούμε σε καιρούς που τίποτε δεν είναι αδύνατον» πρόσθεσε. Οι αξιωματούχοι της SNB αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις νέες οικονομικές προβλέψεις τους στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση χάραξης νομισματικής πολιτικής, στις 19 Μαρτίου.

© Bloomberg News