Την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο EuroWorking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» πρόσθεσε.

«Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Η διαδικασία

Το πρωί της Πέμπτης θα αποσταλεί στους θεσμικούς εταίρους το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, δήλωσαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

Το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν αυτές οι πηγές.

Εφόσον κατατεθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης, προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EuroWorking Group) την Πέμπτη και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης πηγή της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η παράταση αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι στο πρόγραμμα/Μνημόνιο με τα μέτρα λιτότητας που αυτό περιλαμβάνει. Ωστόσο, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι – όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν – κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος.

Το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Γιούνκερ: «Πρέπει να επιτευχθεί παράταση του προγράμματος»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε μία γερμανική εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

«Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ως το καλοκαίρι», σημείωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό WirtschaftsWoche.

«Μέχρι τότε, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει προς τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της» ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ.

Ντομπρόβσκις: «Η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική»

Η Κομισιόν τελεί εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο λετονός επίτροπος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την απεμπλοκή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να διαπραγματευτούν επί της ουσίας του προγράμματος.

Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν πρώτα το ελληνικό αίτημα και στη συνέχεια θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες και τις διατυπώσεις του, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις και σημείωσε πως αν κριθεί απαραίτητο, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup.

Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Ωστόσο, ο λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Eurogroup κατέστησε σαφές σε όλους και στην Ελλάδα ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος συνοδεύεται από προϋποθέσεις, αλλά και από ευελιξία.

Τέλος, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές τάσεις στην ελληνική οικονομία.