Χθες το βράδυ είχα την τύχη να είμαι καλεσμένη του Γιώργου Λούκα και της Genius in Gastronomy στο πρώτο δείπνο- ξενάγηση στα ελληνικά κρασιά που παρέθεσε στον Sören Polonius στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Grecotel Pallas Athena (πλατεία Κοτζιά). Το πιθανότερο είναι ότι δεν σας λένε τίποτα όλα αυτά τα ονόματα.

Σας τους παρουσιάζω, λοιπόν, με τη σειρά.

Ο Γιώργος Λούκας είναι ένας όμορφος, χαλαρός, σύγχρονος, επιτυχημένος, βραβευμένος και καθόλου στημένος sommelier και κριτής διεθνών διαγωνισμών οίνου. Η Genius in Gastronomy είναι η εταιρεία / εκπαιδευτικός χώρος που έφτιαξε ο Λούκας στο Γαλάτσι όπου γίνονται σεμινάρια γύρω από το κρασί, τα αποστάγματα και τη μπύρα, δηλαδή όλα όσα αφορούν έναν sommelier και απευθύνονται σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης, της εμπορίας ποτών (π.χ. κάβες) κλπ αλλά και απλά σε λάτρεις του κρασιού που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Ο Sören Polonius είναι σκανδιναβός. Γεννήθηκε στη Δανία και ζει στη Σουηδία, μας είπε στην κουβέντα που πιάσαμε χθες το βράδυ γύρω από το κρασί και τις διεθνείς τάσεις, τα τρία χρόνια που έζησε στην Κύπρο, δουλεύοντας ως μπάρμαν μέχρι τα καινούργια περιστατικά τρομοκρατικής δράσης μουσουλμάνων στην Κοπεγχάγη. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής εκπαιδευτής της εθνικής ομάδας των σουηδών sommeliers, και επικεφαλής sommelier στον όμιλο ξενοδοχείων Esperanto Group και ιδιοκτήτης της εταιρείας Dryck enl Polonius (consulting-marketing-education-freelance writing). Εδώ και 10 χρόνια επίσης είναι ο πιο επιτυχημένος εκπαιδευτής/προπονητής (Coach/personal trainer) νέων υποψήφιων sommeliers σε διεθνείς διαγωνισμούς υποψήφιων sommelier σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και με αυτή ακριβώς την ιδιότητα βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Wine & Sommelier Expert Course, η Genius in Gastronomy φιλοξενεί τον Sören Polonius για ένα εκπαιδευτικό 3ήμερο (16-18 Φεβρουαρίου), κατά τη διάρκεια του οποίου, μεταξύ άλλων θα αναλυθούν θέματα όπως οι νέες τάσεις στην οινοχοϊα, η διαχείριση παραπόνων και προβλημάτων στο εστιατόριο καθώς και αρχές σερβιρίσματος και γευστικής αρμονίας για προχωρημένους. Ταυτόχρονα με την ευκαιρία της παραμονής του στην Ελλάδα, η Genius in Gastronomy ανέλαβε να τον μυήσει επίσης στο ελληνικό κρασί και να του γνωρίσει σπουδαίες γηγενείς ποικιλίες με ξεναγήσεις σε σημαντικούς αμπελώνες, γευσιγνωσίες και γαστρονομικά δείπνα. (Ναι τέτοια σημαντικά πράγματα γίνονται πλέον και στην Ελλάδα στο πεδίο της γαστρονομίας.)

Ποιο ήταν το πρώτο κρασί που δοκίμασε ο κορυφαίος σουηδός σομελιέ; Μα ρετσίνα φυσικά! Και το θαύμασε. Γιατί οι νέες ρετσίνες που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εκλεκτά ελληνικά κρασιά.