Από τους εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου στη διάρκεια των 10μηνων συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία μόνο μία αναφέρθηκε με το όνομά της στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ: η Νάντια Σαβτσένκο, υποσμηναγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πιλότος ελικοπτέρου και απόφοιτη της ουκρανικής Σχολής Ικάρων. Η 33χρονη Σαβτσένκο δεν κρατείται στην Ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές. Βρίσκεται σε φυλακή της Μόσχας, κατηγορούμενη από τις ρωσικές Αρχές για συμμετοχή στην επίθεση κατά την οποία δολοφονήθηκαν δύο ρώσοι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίοι κάλυπταν τον πόλεμο.

Καθώς οι ηγέτες ανακοίνωσαν στο Μινσκ την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός έγινε ιδιαίτερα μνεία στην απελευθέρωση της Σαβτσένκο. Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έθεσε το θέμα αυτό ως προτεραιότητα, ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να αφεθεί ελεύθερη. Πριν από λίγες ημέρες όμως ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση της Σαβτσένκο έως τις 13 Μαΐου. Η ουκρανή κρατούμενη κάνει τις τελευταίες εβδομάδες απεργία πείνας και στο δικαστήριο εμφανίστηκε εξαιρετικά αδυνατισμένη. Το πώς έφθασε έως εκεί δεν είναι ξεκάθαρο.

Καταρχήν κρατήθηκε σε φυλακή του Βορονέζ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επειδή είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον των ρώσων αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ και σε μια μάχη κοντά στην πόλη όπου σκοτώθηκαν οι ρώσοι δημοσιογράφοι, λέει ο εκπρόσωπος των ρωσικών Αρχών Βλαντίμιρ Μάρκιν. Κατόπιν πέρασε με τη θέλησή της τα σύνορα προς τη Ρωσία, υποδυόμενη, σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, την πρόσφυγα, χωρίς ταυτότητα. Σε έναν έλεγχο συνελήφθη. Ομως η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Σαβτσένκο συνελήφθη από τους αυτονομιστές και κατόπιν μεταφέρθηκε μυστικά στη Ρωσία.

Ο Νικολάι Πολοζόφ, ένας εκ των δικηγόρων της, εξηγεί ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία η Νάντια πήρε πολλές φορές άδεια από τον στρατό για να πάει στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και τελικά βρέθηκε στα μέσα Ιουνίου να μάχεται με το τάγμα Αϊντάρ, μια από τις ουκρανικές ομάδες εθελοντών που φτιάχτηκαν στα γρήγορα. Το πρωί της ημέρας που σκοτώθηκαν οι δύο ρώσοι δημοσιογράφοι η Σαβτσένκο τραυματίστηκε στη διάρκεια μάχης και συνελήφθη μαζί με αρκετούς συμπολεμιστές της. Προσθέτει ότι τα στοιχεία της κινητής τηλεφωνίας αποδεικνύουν ότι αιχμαλωτίστηκε τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δημοσιογράφοι.

«Κουράστηκα από τα ρωσικά ψέματα»

Ακόμα και πριν από τον πόλεμο η Σαβτσένκο ήταν εθνική ηρωίδα ως μια από τις πρώτες μάχιμες πιλότους της Ουκρανίας, για την οποία μάλιστα γυρίστηκε και ντοκιμαντέρ. Εχει πολεμική εμπειρία στο Ιράκ, όπου ήταν αλεξιπτωτίστρια της ουκρανικής αποστολής. Στο δικαστήριο μιλά διαρκώς ουκρανικά και μάλιστα μια φορά στράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες και είπε: «Κουράστηκα από τα ρωσικά ψέματα».