Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι συνεχίζει να αναπτύσσει βαριά όπλα στην ανατολική Ουκρανία, πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε χθες Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη συνέχιση των μαχών και για τις πληροφορίες περί διέλευσης επιπρόσθετων αρμάτων μάχης και συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων από τη μια πλευρά των συνόρων, από τη Ρωσία, στην άλλη», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Η απαισιοδοξία εντάθηκε σήμερα όσον αφορά το μέλλον των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν στο Μινσκ με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, όπου τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός.

Το κείμενο, η συμφωνία που αποκαλείται Μινσκ 2, επιτεύχθηκε έπειτα από δεκαέξι ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και χαρακτηρίστηκε μια “αχτίδα ελπίδας” μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων οι οποίες αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων του δεκάμηνου πολέμου στους 5.500 νεκρούς.

Καθώς η νέα κατάπαυση του πυρός που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ανατολική Ουκρανία βίωσε άλλη μια ημέρα αιματοχυσίας, με 15 αμάχους και 12 στρατιωτικούς να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.