1Μπορεί να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός;

Παρότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η συμμετοχή των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας και των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής του Μινσκ αυξάνει τις πιθανότητες τόσο για την εφαρμογή όσο και για τη διατήρησή της.

2 Τι θα συμβεί όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία;

Το Κίεβο θα ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας έως τα τέλη του 2015 μόνο αν η ουκρανική κυβέρνηση προβεί σε παραχωρήσεις πολιτικού χαρακτήρα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος με στόχο την αποκέντρωση της εξουσίας. Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ο Πέτρο Ποροσένκο ενδέχεται να δυσκολευτεί να πείσει το Κοινοβούλιο για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές καθώς αρκετά από τα μέλη του δεν αποκλείεται να τις εκλάβουν ως συνθηκολόγηση.

3Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση;

Το Κίεβο συμφώνησε να αρχίσει να καταβάλλει ξανά συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα στους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, γεγονός που αποτελεί σημαντική νίκη για τη Μόσχα. Η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές θα ενισχύσει τις τοπικές κυβερνήσεις των ανταρτών, ενώ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας.

4Θα μπορέσει η Ουκρανία να προσεγγίσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η Μόσχα απαίτησε τη διαβεβαίωση του Κιέβου ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Η συμφωνία του Μινσκ δεν επιτρέπει στους φιλορώσους αυτονομιστές να ασκούν δική τους εξωτερική πολιτική, αλλά οι πολιτικές παραχωρήσεις στις οποίες καλείται να προβεί η ουκρανική κυβέρνηση θα φέρουν σε πλεονεκτική θέση τους αυτονομιστές και τη Μόσχα.

5Υπάρχουν άλλες

συνθήκες;

Το Κίεβο δεσμεύτηκε να δώσει αμνηστία σε όσους πολέμησαν στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Προβλέπονται επίσης η διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων, τόσο των Ουκρανών όσο και των φιλορώσων αυτονομιστών, και η αποχώρηση όλων των αλλοδαπών μισθοφόρων. Οι συγκεκριμένες διατάξεις περιλαμβάνονταν και στην πρώτη συμφωνία του Μινσκ, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Οσον αφορά τους αιχμαλώτους προβλέπεται η ανταλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών.

6Ποιος πρόκειται να επιβάλει την εφαρμογή όσων ορίζονται στη συμφωνία;

Ο ΟΑΣΕ πρόκειται να αναλάβει την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας καθώς και των τοπικών εκλογών, που προβλέπεται να διενεργηθούν στις ελεγχόμενες από τους φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές έως τα τέλη του έτους. Ομάδες εργασίας με στόχο την επιτήρηση των συμφωνηθέντων πρόκειται να συσταθούν επίσης από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία. Πάντως, διατάξεις που επιβάλλουν την εφαρμογή της συμφωνίας δεν υπάρχουν. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι αντιμαχόμενες πλευρές.