«Μα πώς γίνεται στα έδρανα του ίδιου κόμματος να κάθονται ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και η Ραχήλ Μακρή;». Το ερώτημα κυριάρχησε κατά την ορκωμοσία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας την προηγούμενη Πέμπτη. Η εικόνα από τα θεωρεία ήταν εντυπωσιακά ανομοιόμορφη και η απορία που διατυπωνόταν από δεκάδες στόματα τουλάχιστον εύλογη, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το μείγμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από πολλά ετερόκλητα στοιχεία, που για την ώρα συνυπάρχουν αρμονικά.

Οι πιο ψύχραιμοι απαντούσαν ότι η Ραχήλ δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η Τζάκρη της Δεξιάς» που βρήκε πολιτικό καταφύγιο στην Κουμουνδούρου. Οι πιο κυνικοί ωστόσο υποστήριζαν ότι είναι απλώς η «μετενσάρκωση» της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εκρηκτική. Την ημέρα της ορκωμοσίας η Κοζανίτισσα έφτασε από νωρίς στην Ολομέλεια. Αφησε λίγα χαρτιά στο αριστερό έδρανο της τρίτης σειράς, κρατώντας έτσι μία θέση για τον εαυτό της και βγήκε από την αίθουσα. Οταν επέστρεψε βρήκε τον Στέφανο Σαμοΐλη να κάθεται στο σημείο και να έχει πιάσει κουβέντα με τον διπλανό του, Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ενα νεύμα ήταν αρκετό ώστε να σηκωθεί ο Κερκυραίος και να κατευθυνθεί προς τα ορεινά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρεμούρα της Μακρή βέβαια δεν ήταν για να καθήσει δίπλα στονβουλευτή Ηρακλείου αλλά, όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, για να ζήσει τη στιγμή από κοντά σε ένα έδρανο-φιλέτο.

Τα στοιχήματα στη Βουλή δίνουν και παίρνουν. Πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου η Ραχήλ Μακρή; Ως μέλος πλέον ενός μεγάλου αριστερού κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση, θα εξακολουθήσει να έχει τον ίδιο καταγγελτικό λόγο και να απειλεί εντός της Ολομέλειας με κρεμάλες; Ή θα υπερψηφίζει νομοσχέδια σηκώνοντας πανό, επίσης εντός της Βουλής; (σ.σ.: με τους ΑΝΕΛ είχε καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο σηκώνοντας ένα πανό που έγραφε «ΟΧΙ»).

Ο πρότερος κοινοβουλευτικός βίος της Ραχήλ Μακρή είναι εκρηκτικός. Εκτός από τη θορυβώδη παρουσία της εντός του Κοινοβουλίου (βλ. τους ομηρικούς καβγάδες με τον Ιορδάνη Τζαμτζή και τη Σοφία Βούλτεψη και την ανταλλαγή πρωτόγνωρων για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ύβρεων από όλες τις πλευρές), η δράση της ήταν εξίσου εκκωφαντική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγοι κατάλαβαν γιατί αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ. Ενδεχομένως ούτε και ο Πάνος Καμμένος να κατάφερε να δικαιολογήσει την εμπάθεια της Κοζανίτισσας για ορισμένα στελέχη και βουλευτές του κόμματος. Γι’ αυτό, πριν από τη διαγραφή της την είχε παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Αιτία ήταν προφανώς οι επικριτικές αναφορές στο facebook, όπου έκανε λόγο για «γυμνοσάλιαγκες» και «ερωμένες αεροσυνοδούς». Η Μακρή αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις και η απόφαση των αρμόδιων οργάνων ήταν διαγραφή. Εκείνη, από την πλευρά της, με «ανοιχτή στον ελληνικό λαό επιστολή» καλούσε την ΚΟ των ΑΝΕΛ να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της πολιτικής της υπόστασης μέσω δημόσιας δήλωσης και συγγνώμης. Παράλληλα άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, σημειώνοντας «είναι ύποπτοι, τους εύχομαι καλή επιστροφή στο μεγάλο μαντρί». Σήμερα, ο Πάνος Καμμένος είναι υπουργός Αμυνας, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνωμοσιολογία πάντως είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στη Ραχήλ Μακρή. Κανείς στη Βουλή δεν μπορεί να ξεχάσει σε τι συνειρμούς είχε οδηγηθεί –και διατυπώσει δημόσια –στη θέα του φωτισμένου κτιρίου του Κοινοβουλίου με μπλε χρώμα. Ανέβασε τη φωτογραφία στο twitter, σχολιάζοντας: «Εβαψαν γαλάζια τη Βουλή; Τι σκαρώνετε πάλι;». Το κτίριο προφανώς και δεν είχε βαφτεί μπλε γιατί στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ. Το Κοινοβούλιο, ενόψει τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη(14 Νοεμβρίου) σε μια συμβολική κίνηση φωτίστηκε με μπλε χρώμα. Το ίδιο συνέβη την ίδια εβδομάδα σε πολλά ευρωπαϊκά σημαντικά σημεία όπως στο Αγαλμα της Μικρής Γοργόνας στη Δανία, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία.

Θρίλερ. Η μεταγραφή της στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε θρίλερ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν την ήθελαν. Της προτάθηκε η μονοεδρική των Γρεβενών, αλλά αρνήθηκε. Το σκεπτικό της ήταν ότι δεν ήταν δυνατό μέσα σε 20 ημέρες να διεξαγάγει έναν αξιοπρεπή αγώνα σε μια περιοχή που δεν γνωρίζει και δεν τη γνωρίζουν. Λογικό. Τότε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συζητά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης με ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί της.

Η Ραχήλ Μακρή κατά την αναζήτηση πολιτικής στέγης συζήτησε και με τον ΛΑΟΣ. Η λύση τελικά δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ –με αλληλοϋποχωρήσεις. Οι προεδρικοί είπαν τελικά το πολυπόθητο «ναι» στη συμμετοχή του Κώστα Λαπαβίτσα στο ψηφοδέλτιο Ημαθίας και έτσι η Αριστερή Πλατφόρμα δέχθηκε τη συμμετοχή της Μακρή στη λίστα των υποψηφίων του Νομού Κοζάνης.

Προεκλογικά υποστήριξε ότι αν χρειαστεί η ελληνική οικονομία μπορεί να χρηματοδοτηθεί με χρήμα (έως 100 δισ. ευρώ) που θα κόψει η Τράπεζα της Ελλάδας. Επέμεινε μετεκλογικά, δηλώνοντας δικαιωμένη και μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών με 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

Ανεβασμένη στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής αγωνίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στο πλευρό των απολυμένων της ΕΡΤ. Οι φωτογραφίες της έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο δέκα μήνες αργότερα φάνηκε πως η Μακρή δεν τρέφει τα ίδια αισθήματα για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και κυρίως για την ελευθερία του Τύπου. Η αρχισυντάκτρια του ελεύθερου ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο», Δέσποινα Κονταράκη, συνελήφθη το βράδυ μιας Κυριακής μέσα στα γραφεία της εφημερίδας ύστερα από μήνυση της Μακρή. Ο λόγος; Η δημοσιογράφος σχολίασε τη στάση της βουλευτού στο θέμα των χρυσαυγιτών, γράφοντας μεταξύ των άλλων πως «η αλήστου μνήμης κραυγή της ανεκδιήγητης Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ ότι «βάζετε αθώους στη φυλακή» είναι το λιγότερο τραγική».

Από την περιπέτεια της ΕΡΤ, η Μακρή απέκτησε μια καλή φιλία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχείρησε να τη μιμηθεί σε δυναμισμό και μαχητικότητα. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, «ανεπιτυχώς, αφού δεν διαθέτει ούτε την παιδεία ούτε την επιχειρηματολογία της Κωνσταντοπούλου».