O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να επιδείξει πυγμή έναντι της Ρωσίας και εξέφρασε τη θέση ότι ο «κατευνασμός» δεν μπορεί να ανταμείβει τη «βία».

«Είναι σημαντικό το ότι στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, δεν ανταμείβουμε τις επιθέσεις και τη βία με τον κατευνασμό, αυτό θα ήταν ένα λάθος» υποστήριξε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η «πολιτική του κατευνασμού» αναφέρεται συνήθως σε εκείνη που είχε υιοθετήσει ο άλλοτε πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν για ενδοτισμό έναντι του Τρίτου Ράιχ πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Για αυτό ακριβώς είναι σωστό να διατηρήσουμε τις κυρώσεις, είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες σε αυτό το θέμα, είναι σωστό να αντισταθούμε στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν» επισήμανε ο Κάμερον, που είχε κάνει μια παρόμοια προειδοποίηση τον Νοέμβριο, πριν από τη Σύνοδο των χωρών της G20.

Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως «ένα μεγάλο κράτος που επιτίθεται εναντίον των μικρότερων κρατών της Ευρώπης. Έχουμε δει τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτό στο παρελθόν, πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της ιστορίας εάν δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί» τόνισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο προειδοποίησε σήμερα εναντίον της χορήγησης όπλων από τις χώρες της Δύσης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μία κλιμάκωση της έντασης και ένα «γενικευμένο πόλεμο».

«Εάν φθάσουν όπλα εκεί, θα υπάρξει μία κλιμάκωση της έντασης και (θα ξεσπάσει) ένα γενικευμένος πόλεμος» προειδοποίησε ο Φίτσο ενώπιον των βουλευτών του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

«Εάν ένα κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου λάβει ατομικά μία τέτοια απόφαση, δεν θα υπάρξει κανένας τρόπος να το εμποδίσουμε αυτό» είπε ο Σλοβάκος υπουργός.