Τη βούληση της κυβέρνησης για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με τα κακώς κείμενα επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι άλλες κυβερνήσεις, καθώς, όπως σημείωσε «εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις» και πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής είναι και πράξη αλληλεγγύης προς τους φορολογούμενους που πλήρωσαν τη λιτότητα. Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσημο «με βάση τη λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη Βουλή».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η κρίση στην Ελλάδα εμβάθυνε περισσότερο λόγω της λιτότητας, ενώ παράλληλα οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων. Όμως, όπως υπογράμμισε, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που υπήρξε ήταν απορρυθμίσεις καθώς και η προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας με διατυπώσεις ή παραλείψεις ρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση μπορεί να είναι η αρχή μίας νέας σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ και χαρακτήρισε χρήσιμη τη βοήθεια του Οργανισμού, προκειμένου, όπως είπε, «να ξανακάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί και μία κοινή επιτροπή συνεργασίας πάνω σε ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τον κ. Γκουρία στο Παρίσι (σ.σ.: είναι η έδρα του ΟΟΣΑ) προκειμένου να επισημοποιηθεί αυτή η σχέση συνεργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή ήταν στην πραγματικότητα η εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία την ονόμασε έτσι.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ θα είναι εποικοδομητική γιατί έχουμε κοινούς στόχους» (όπως, μεταξύ άλλων, η πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και το να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος) και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία ανέφερε: «Δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε κάποιον ή για να υποδείξουμε στην Ελλάδα τι θα κάνει, αλλά για να στηρίξουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εργαζόμαστε σε αυτά τα πεδία». Όπως είπε, στόχος είναι η ανάπτυξη και οι καλύτερες λύσεις για τους Έλληνες πολίτες.

Εξάλλου, ο γγ του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα άμεσα (πχ στους τομείς της παιδείας και της καινοτομίας), όμως αποτελούν μέσα για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γκουρία είπε στον Πρωθυπουργό ότι τάσσεται υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης.

«Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την Ευρώπη διότι μιλάτε για την ανάπτυξη» είπε, υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ για να παρουσιάσει στους εταίρους της χώρας ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων ικανών να πείσουν για τη μεταρρυθμιστική της βούληση.

Μια προεργασία των θέσεων αυτών έγινε στο δείπνο εργασίας που είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Ανχελ Γκουρία.

Ο Ανχελ Γκουρία εκτός από τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αναφερθεί και στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένεται σήμερα να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της και στην ανάγκη να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.