Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί η εξωδικαστική συμφωνία συμψηφισμού που είχε υπογραφεί το 2012 μεταξύ της Ελλάδας και της Siemens, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως απάντησε η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, «η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».

«Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012» σημειώνει η κυρία Μπιενκόφστα και συμπληρώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού».

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε την Κομισιόν κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από τη Siemens ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

«Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;» σημείωσε.

«Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες» ρώτησε.

Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012, η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της Siemens, με αντάλλαγμα παροχές από πλευράς της εταιρείας, όπως 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων από το Δημόσιο, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Siemens Ελλάδας και 60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στη χώρα μας.

Όμως, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», η τελευταία δέσμευση δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία, η οποία μάλιστα έχει αμφισβητήσει την υποχρέωσή της.

Πάντως, η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει μία πιθανή αλλαγή στάσης της Κομισιόν, που ενδεχομένως να προκλήθηκε από κάποια αναφορά στα κοινοτικά όργανα, όπως εκτιμούν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 2012, σε σχετική ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή και νυν αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκου Χουντή, ο τότε επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ απαντούσε ότι η Κομισιόν δεν ήταν «σε θέση να προβεί σε δήλωση ως προς τη συμβατότητα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ».

Ωστόσο, σημείωνε ότι «ο εν λόγω συμβιβασμός δεν εμποδίζει την Επιτροπή να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των ενωσιακών κανόνων… εάν της υποβληθεί σχετική καταγγελία ή εάν η Επιτροπή διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας».