H Τσέλσι Μάνινγκ, η στρατιώτης που διέρρευσε τα διαβαθμισμένα έγγραφα στο WilkiLaks, θα ξεκινήσει να γράφει χρονογραφήματα χωρίς αμοιβή για λογαριασμό του αμερικανικού ιστοτόπου της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ανακοίνωσε σήμερα η αρχισυντάκτριά του Κάθριν Βάινερ.

Πρώην αναλύτρια πληροφοριών στο Ιράκ, η Τσέλσι Μάνινγκ είχε δηλώσει ένοχη στην κατηγορία ότι διέρρευσε περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks και εκτίει τώρα ποινή φυλάκισης 35 ετών.

Είμαι «πολύ ευτυχισμένη που ανακοινώνω ότι η Τσέλσι Μάνινγκ θα ενταχθεί (στην ομάδα) του @Guardian ως συνεργάτιδα γράφοντας χρονογραφήματα σχετικά με τον πόλεμο, το φύλο, την ελευθερία της ενημέρωσης» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η Κάτριν Βίνερ.

Η ίδια προσέθεσε, σε ένα άλλο μήνυμα, ότι η Μάνινγκ δεν θα «πληρώνεται».

Η στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ, που ονομαζόταν έως πρόσφατα Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έχει ζητήσει από την επόμενη ημέρα της καταδίκης της τον Αύγουστο του 2013 να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία. Τον Απρίλιο του 2014, δικαστής είχε αποδεχθεί το αίτημα της Μάνινγκ να αλλάξει το όνομά της από Μπράντλεϊ σε Τσέλσι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του Πενταγώνου επειδή δεν της χορηγούσε την ορμονοθεραπεία αλλαγής φύλου.