Τα έδρανα της Ολομέλειας ήταν γεμάτα. Το ενδιαφέρον των εθνικών αντιπροσώπων κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν μεγάλο. Οι περισσότεροι βουλευτές έσπευσαν από το πρωί στη Βουλή προκειμένου να ακούσουν τους συναδέλφους τους και να τοποθετηθούν.

Στη χθεσινή παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης –που είναι το πρόσωπο των ημερών –ακολούθησε το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιώντας σε πολλά σημεία προσωπικούς τόνους. «Σε αυτές τις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών θα πάω έχοντας στον νου μου την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει και να κρατήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα έχω στο μυαλό μου την κριτική του ΚΚΕ για τα καρτέλ. Θα έχω όμως και το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι τον «yesman» δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια «yes». Θα πω το «ναι» σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Ούτε «yesman» ούτε «noman» λοιπόν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και ευχήθηκε να έχει στο Eurogroup της Τετάρτης τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη της μισθολογικής αποκατάστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την πιστή εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Η αντιπολίτευση. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει στην παροχολογία του ΠΑΣΟΚ του ’81, ενώ από Το Ποτάμι η Αντιγόνη Λυμπεράκη υποστήριξε ότι «μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα ξεκολλήσουν τη χώρα από το τέλμα». Αίσθηση προκάλεσε αρχικά η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: με μεγάλη νηφαλιότητα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, κάτι που κανείς δεν το θέλει». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, αν διαθέτει ευρωπαϊκή προοπτική.

Καταργηση φυλακων. Την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων με εγκλεισμό μόνο για ανθρωποκτονία, την αναβάθμιση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την αναθεώρηση των όρων λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών με έμφαση στην επιμόρφωση για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ναρκωτικών ανακοίνωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έθεσε ως βασικό στοίχημα την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης με αλλαγή των Κωδίκων. Επίσης προανήγγειλε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Γ’ τύπου εκτιμώντας ότι πρόκειται για θεσμό «προβληματικό» αφού, όπως εξήγησε, «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «διάλογος θα γίνει με όλους, επιφανείς και αφανείς». «Θα γίνει διάλογος με την πρώτη ευκαιρία και για οποιοδήποτε ζήτημα, διάλογος με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους, τους πάντες –γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα κατοχυρωθεί σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, προανήγγειλε αναθεώρηση του αντιρατσιστικού νόμου, ενώ συμπλήρωσε ότι οι υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς θα διερευνηθούν και θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

«Συμφιλιωση με τον λαο». Την επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς με 238 αστυνομικούς και στόχο «τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον λαό» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη καθώς και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αστυνόμευσης. «Οι αστυνομικοί θέλουν να συμφιλιωθούν με τον λαό» και «η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης» υποστήριξε ο Γιάννης Πανούσης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η Αστυνομία θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις αναταραχής, γνωρίζοντας όμως ότι δεν είναι εχθρός της Αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής». Ο κ. Πανούσης έκανε γνωστό ότι ήδη επέστρεψαν 500 αστυνομικοί από τη φύλαξη πολιτικών προσώπων και θα βρεθούν συνολικά πάνω από 1.500 ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι η Αστυνομία πληρώνει 20 εκατ. ευρώ για νοίκια στον Στρατό και στο Δημόσιο. Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα εκπονηθεί μελέτη για τον θεσμό του Συνηγόρου του Αστυνομικού.

Επίθεση από ΚΚΕ

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ετοιμάζεται να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Οπως υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «θα χορτάσουμε με αισθήματα αξιοπρέπειας και με λίγα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια».