Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από την πολιτεία του Βερμόντ και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, Μπέρνι Σάντερς, ζητά από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, «να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι οι αμερικανικές πολιτικές δανεισμού δεν θα κάνουν την τρομακτική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ακόμη χειρότερη».

Σε επιστολή του προς την κυρία Γέλεν ζητά τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε «να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφατα εκλεγμένοι ηγέτες στην Ελλάδα θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να τερματίσουν τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλα δεινά στους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια», όπως σημειώνει, «η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, η ανεργία βρίσκεται στο 25%, οι μισθοί έχουν μειωθεί αισθητά, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταστραφεί και πολλοί είναι αυτοί που ζουν τώρα σε απόλυτη φτώχεια».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν να παραμείνουν άπραγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπονομεύει τη νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, προκαλώντας αποπληθωρισμό και κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

Οπως επίσης τονίζει, «ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο όταν πρόσφατα είπε για την Ελλάδα ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται στο μέσο μιας ύφεσης». Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης για να μπορέσουν (αυτές οι χώρες) να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να εξαλειφθούν ορισμένα από τα ελλείμματά τους».

«Να σταματήσουμε την άνοδο του φασισμού»

Ο αμερικανός γερουσιαστής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να πιέσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή των πολιτικών της λιτότητας που οι Ελληνες απέρριψαν κατηγορηματικά» και ότι «η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων που ήδη πάσχουν τρομερά».

Επίσης, κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ήρθε στην τρίτη θέση στις πρόσφατες εκλογές».

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισημαίνει ότι «θα ήταν ένα τρομερό λάθος» να ξεχαστεί η περίπτωση της Ελλάδας, θυμίζοντας παράλληλα τι έγινε με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1920 και προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φασισμό να έρθει στην εξουσία σε μια ευρωπαϊκή χώρα, λόγω της απροθυμίας μας να αντιστρέψουμε επιζήμιες πολιτικές λιτότητας».

Ο κ. Σάντερς, έγραψε επιστολή και προς τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον περασμένο μήνα, «εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες» για την οικονομία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από