Υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που σχημάτισε δικογραφία, τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 62χρονου.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία διερευνούσε την περίπτωση αγνώστου ατόμου, χρήστη του Διαδικτύου, που, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, αναπαρήγαγε, παρουσίαζε και διέθετε παράνομα και χωρίς την απαιτούμενη άδεια σε άλλους χρήστες ηλεκτρονικά βιβλία εκδοτών και συγγραφέων-μελών του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.).

Στο πλαίσιο ψηφιακής ανάλυσης, προέκυψε ότι η διάθεση αυτή γινόταν μέσω ειδικών αρχείων (torrent), τα οποία ο δράστης μεταφόρτωνε από τον λογαριασμό του σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, στις οποίες ήταν εγγεγραμμένος με ψευδώνυμο.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησε σχετική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τον εντοπισμό του δράστη.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων και προέκυψε η εμπλοκή του 62χρονου.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, ταυτοποιήθηκε ότι αυτός ήταν ο κάτοχος και διαχειριστής της επίμαχης ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.

Επιπλέον, βρέθηκε και κατασχέθηκε εξωτερικός σκληρός δίσκος, χωρητικότητας 1 ΤΒ, με μεγάλο πλήθος βιβλίων (περίπου 23.300 βιβλία), ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.