Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργιας και του ΟΜΕΔ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εγγυάται την επαναφορά του στα 751 ευρώ σε βάθος χρόνου.

«Πρώτο μας βήμα είναι η κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων», δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο, ενώ επανέλαβε ότι προωθείται η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Εξειδικεύοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου του, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστές.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κάνοντας λόγο για αναγκαίο ουσιαστικό διάλογο που πρέπει να γίνει με τα συνδικάτα για «να προχωρήσει περαιτέρω ο εκδημοκρατισμός και ο σεβασμός της αυτονομίας τους».

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου για επιστράτευση απεργών καθώς και για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας και της Κυριακάτικης αργίας.

Ακόμα, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε για δραστικό περιορισμό των εργολαβιών και υπεργολαβιών στο δημόσιο τομέα, περιορισμό όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, υπεράσπιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας με την αναβάθμιση της επιθεώρηση Εργασίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κοινωνική διαπραγμάτευση τόσο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τραγικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που οδήγησαν, όπως είπε, στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στην αποδόμηση των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά θέλει να είναι στην κρίσιμη αυτή στιγμή που η χώρα δίνει την μάχη της.

Παρ’ όλο που είχαμε ένα ηχηρό καταδικαστικό εκλογικό αποτέλεσμα για την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν δείχνετε ότι βγάλατε τα συμπεράσματα σας. Εξακολουθείτε να ταυτίζεται την μνημονιακή πολιτική με την αναγκαία διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να βρούμε βιώσιμη λύση, είπε. Πρόσθεσε δε ότι εμμένετε σε μία λάθος εκτίμηση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα.Την ύστατη αυτή κρίσιμη και ιστορική στιγμή πρέπει να ερμηνεύσετε σωστά και το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και να διαλέξετε πλευρά. Αν είστε με την πλευρά του λαού ή με την πλευρά της κας Μέργκελ. Μέχρι το βράδυ πρέπει να μας δώσετε μία σαφή απάντηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη έμφαση έδωσε ο κ. Σκουρλέτης στη μεταναστευτική πολιτική, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ανανεωθεί η άδεια εργασίας σε όλους τους νόμιμους εργάτες που την έχασαν λόγω των ειδικών συνθηκών.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, δημιουργεί, όπως είπε, όρους συναίνεσης και μέσα στην κοινωνία για να δημιουργηθούν καλύτερες, δικαιότερες κοινωνικές συνθήκες εργασίας.

«Η κυβέρνησή μας θα βάλει άμεσο τέλος στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν τους πολίτες στην απόγνωση και θα αναστρέψει τη ζοφερή εικόνα της χώρας. Απαιτείται, με κατεπείγοντα τρόπο και στοχευμένες παρεμβάσεις,να ανακουφίσουμε τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και να επαναφέρουμε την εργασιακή ειρήνη», υπογράμμισε.

«Στόχος μας και προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, το καθεστώς εργασιακών σχέσεων και μισθωτής εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, δικαίου και εργασιακής ειρήνης», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.