Η μαύρη κωμωδία «Birdman» (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας) του μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου απέσπασε το βράδυ του Σαββάτου το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών, λαμβάνοντας μια ακόμη διάκριση μόλις δύο εβδομάδες πριν την τελετή απονομής των Όσκαρ στις 22 Φεβρουαρίου.

«Δεν περίμενα ποτέ να είμαι εδώ απόψε και να σας μιλώ, ποτέ στη ζωή μου» δήλωσε συγκινημένος ο 51χρονος σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Την τιμητική διάκριση για την καλύτερη σκηνοθεσία διεκδικούσαν επίσης οι Κλιντ Ίστγουντ για την ταινία «American Sniper» (Ελεύθερος Σκοπευτής), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ταινία «Μεγαλώνοντας», Μόρτεν Τίλντουμ για το «Παιχνίδι της μίμησης» και Γουές Άντερσον για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

Η «Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» αναφέρεται σε έναν πρώην πρωταγωνιστή ταινιών με υπερήρωες -τον ρόλο υποδύεται ο Μάικλ Κίτον- που επιστρέφει στο χώρο του θεάματος και προσπαθεί να ανακτήσει τη δόξα ανεβάζοντας ένα έργο στο θέατρο, αδυνατώντας πολλές φορές να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία.

Η ταινία αποτελεί συνέχεια άλλων ταινιών μεγάλου μήκους του Ινιαρίτου, όπως οι «Χαμένες Αγάπες», «21 γραμμάρια», «Βαβέλ» και «Biutiful».

Ο μεξικανός σκηνοθέτης είναι, συνεπώς, ένα βήμα πιο κοντά στο Όσκαρ καλύτερης ταινίας, έχοντας ήδη αποσπάσει πριν από δύο εβδομάδες το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Από το 1948, μόνο επτά φορές νικητής του βραβείου της Ένωσης Σκηνοθετών δεν έχει τιμηθεί με Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης του «Argo» Μπεν Άφλεκ είχε αποσπάσει το ίδιο βραβείο 2013 αλλά δεν ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας το οποίο δόθηκε στον Ανγκ Λι για την ταινία «Η ζωή του Πι».

Η ταινία του Ινιαρίτουκαι η περιπετειώδης κωμωδία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» θεωρούνται φαβορί για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με εννέα υποψηφιότητες η κάθε μία.

Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, το βραβείο δόθηκε στο «Citizenfour» της Λάουρα Πουατράς που αναφέρεται στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη μικρή οθόνη, το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς δόθηκε στην Τζιλ Σόλογουεϊ για το «Transparent», που αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα τρανσέξουαλ ο οποίος αποκαλύπτει την ταυτότητά του στα ενήλικα παιδιά του και προβάλλεται στο διαδικτυακό κολοσσό Amazon, ενώ η Λέσλι Λίνκα Γκλάτερ κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς για το «Homeland».