Ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη (έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και το Βερολίνο.

Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις μεταφέρεται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν εξαιρετική σημασία στις προσπάθειες του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε συγκροτημένες προτάσεις στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη και επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δύο φάσεις η υλοποίηση των εξαγγελιών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Mega, η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο φάσεις στο θέμα των κυβερνητικών εξαγγελιών, «παγώνοντας» μέρος αυτών.

Σε πρώτη φάση δίνεται έμφαση στο πρώτο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορούν στο πρόγραμμα-γέφυρα και σε δεύτερη φάση τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης με μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η επαναπρόσληψη 3.800 στο Δημόσιο, μια νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις (σύνδεση της δόσης με το εισόδημα του οφειλέτη), η 13η σύνταξη σε δικαιούχους κάτω των 700 ευρώ και η επαναφορά του επιδόματος των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.

Ενδιαφέρον έχει δήλωση του υπουργού Οικονομικών, την οποία μετέδωσε το Σάββατο το Reuters. «Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία παρόντες θα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.