Τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Σύρων εξεγερμένων κοντά στη Δαμασκό από τις επιδρομές του συριακού στρατού σε απάντηση στις οβίδες που έριξαν οι αντάρτες εναντίον της συριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι αντάρτες της ομάδας Ζάιχ αλ Ισλάμ (Ο στρατός του Ισλάμ) είχαν προειδοποιήσει ότι θα βομβαρδίσουν τη Δαμασκό σε αντίποινα για τις αιματηρές επιδρομές που διεξάγει καθημερινά ο στρατός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία της Δαμασκού, προπύργιο των ανταρτών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άνθρωποι, εκ των οποίων ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό όταν 70 οβίδες έπεσαν σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες της καθώς και στο κέντρο της πόλης. Το πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέστειλε τα μαθήματα και ζήτησε από τους φοιτητές να επιστρέψουν σπίτια τους.

Ο συριακός στρατός απάντησε με 40 αεροπορικές επιδρομές καθώς και με τη χρήση ρουκετών εδάφους- εδάφους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και έξι παιδιά, να σκοτωθούν και να τραυματιστούν περισσότεροι από 140 άνθρωποι στα προάστια Ντούμα, Ερμπίν, Κάφαρ Μπάτνα και Άιν Τάρμα της περιοχής Ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ζάιχ αλ Ισλάμ, ο Ζαχράν Αλούς, είχε ανακοινώσει ότι η οργάνωσή του, η πιο ισχυρή στην επαρχία της Δαμασκού, θα απαντούσε στις «βάρβαρες» επιδρομές του συριακού καθεστώτος εναντίον της Ντούμα, από τις οποίες σκοτώθηκαν 11 άμαχοι πριν τρεις ημέρες. Είχε επίσης προειδοποιήσει ότι πλέον η Δαμασκός θεωρείται «στρατιωτική ζώνη» και στόχος «των επιχειρήσεων» των ανταρτών.

Ο Αλούς ζήτησε εξάλλου από τους πολίτες της Δαμασκού να απομακρυνθούν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και τους στρατώνες.

Οι οβίδες παρέλυσαν την πρωτεύουσα, με τους δρόμους να είναι σχεδόν άδειοι στο κέντρο και πολλούς εργαζόμενους να μην έχουν πάει στις δουλειές τους.

Η Ανατολική Γούτα, η κυριότερη περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στην επαρχία της Δαμασκού, πολιορκείται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από τον συριακό στρατό, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα.

Από το καλοκαίρι του 2012, η συριακή αεροπορία διεξάγει επιδρομές στις περιοχές υπό τον έλεγχο των σύρων εξεγερμένων και κατηγορείται από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι βομβαρδίζει αδιακρίτως πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.