Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Πέμπτη τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να παράσχουν στη χώρα του όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι θάνατοι αμάχων και οι αυξανόμενες συγκρούσεις θα πρέπει να αποτελούν αρκετούς λόγους για την αποστολή βοήθειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επανεξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής αμυντικών όπλων στην Ουκρανία στον αγώνα της χώρας κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, ωστόσο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση.

«Η κλιμάκωση της διαμάχης που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βολνοβάκα και το Ντόνετσκ, καθώς και ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης… θα πρέπει να συγκινήσουν τη συμμαχία ώστε να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη στήριξη», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα Πέμπτη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«(Αυτό) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την παροχή σύγχρονων αμυντικών όπλων καθώς και εξοπλισμού για αντίσταση ενάντια στους επιτιθέμενους», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία επιζητεί την ειρήνη, ωστόσο πρέπει να υπερασπίζεται και ο θεσμός της ειρήνης και για τον λόγο αυτόν το Κίεβο χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό και νέα σύγχρονα όπλα.

Ερωτηθείς τι αναμένει ως απάντηση από τη Δύση, ο Ποροσένκο δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ακόμα στρατιωτική, τεχνική και εξειδικευμένη βοήθεια προκειμένου να βελτιωθεί η μαχητική δύναμη του ουκρανικού στρατού ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».