Επευφημούμενος από δεκάδες οπαδούς του οαμφιλεγόμενος γάλλος κωμικός Ντιεντονέ οδηγήθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο του Παρισίου κατηγορούμενος για έμμεση υπεράσπιση της τρομοκρατίας. Το αδίκημα του γάλλου κωμικού ήταν ότι την εποχή των επιθέσεων στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο είχε δηλώσει «Je Suis Κουλιμπαλί», χρησιμοποιώντας το όνομα ενός από τους φανατικούς ισλαμιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα.

Ενώπιον των δικαστών ο Ντιεντονέ καταδίκασε την επίθεση στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο. Ωστόσο οι εισαγγελείς πρότειναν την ενοχή του, ζητώντας να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ (ή εναλλακτικά εφόσον αρνηθεί ή δεν έχει να πληρώσει, ποινή φυλάκισης 200 ημερών).

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντιεντονέ, ο Νταβίντ Ντε Στέφανο, υποστήριξε πως ο πελάτης του «προσπάθησε να εκφράσει τα συναισθήματά του, αναφορικά με το πώς αισθάνεται ένας κωμικός στον οποίο συμπεριφέρονται σαν να είναι τρομοκράτης. Το τελευταίο εξάμηνο αντιμετώπισε 81 νομικές διαδικασίες σε βάρος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αισθάνεται ότι τον παρενοχλούν» τόνισε ο Ντε Στεφανό

Ο Ντιεντονέ συνελήφθη μετά από σχόλιό του στο facebook ότι «αισθάνεται Charlie Κουλιμπαλί», στο οποίο συνέδεσε το όνομα του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί (που σκότωσε τέσσερα άτομα στο εβραϊκό παντοπωλείο) με το σύνθημα «Je suis Charlie», το παγκόσμιο σλόγκαν μετά την πολύνεκρη επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Η ανάρτηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αρκετοί υποστήριξαν ότι με αυτό το σχόλιο εγκωμιάζει την τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί η σύλληψή του.

Ο ίδιος ο Ντιεντονέ, αλλά και πολλοί άλλοι παρατηρητές, υποστηρίζουν ότι αυτή η σύλληψη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 18 Μαρτίου.